Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2015. 06. 04.

A nukleáris különbségek  Irán és a nyugat között „technikaiak és politikaiak”

2015. 06. 04.

Mohammad Javad Zarif iráni külügyminiszter szerint a különbségek Irán és a Nyugat között technikai és politikai jellegűek.

Zarif ezt a megjegyzést az amerikai államtitkárral, John Kerryvel szombaton Genovában folytatott megbeszélés után tette.

Az IRIB-nek szombaton adott interjújában Zarif megjegyezte, hogy meg fognak vizsgálni más stratégiát is, miközben iráni tudósokkal is egyeztetnek, illetve megvizsgálják katonai oldalról, hogy a kiegészítő jegyzőkönyvvel együtt mit ír alá Teherán a nagyhatalmakkal a végső nukleáris megállapodás keretében.

 „Úgy tűnik, hogy ez az erőfeszítés a közvetítők kötelessége, hogy felvázolják a szöveget (a végső megállapodásét) az egyeztetett megoldásokkal Lausanne-ban, túlzott követelések és újonnan felmerülő mellékszempontok nélkül – mondta Zarif.

A szombati genovai nukleáris tárgyaláson az EU politikai vezetője, Helga Schmidt képviselte az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagját, valamint Németországot.

Irán és a hat nagyhatalom szakértői és miniszteri szintű megbeszélést fog tartani csütörtökön Bécsben, az egyeztetések következő fordulójában.

Az 5+1-ek egyetértenek abban, hogy visszaállítják az ENSZ-szankciókat Irán ellen, ha az ország megszegi a jövőben köttetendő nukleáris megállapodást. Ennek tisztázása egy jelentős akadályt gördített el a június 30-i határidő lejárta előtt, nyilatkozták nyugati tisztviselők a Reutersnek.

A hatok között a „megtorlásban” való egyetértés az ENSZ-szankciók terén közelebb hozhatja az esetleges jövőbeni megállapodást Iránnal.

Orientalista.hu – Tia (Press TV, persianews)

Megosztom:

,
Back to Top ↑