Cadmus fordítás Cadmus
Keresztényüldözés

2018. 11. 29.

A Nyugat szemet huny minden keresztény kisebbséget érintő vallásgyűlölet felett

2018. 11. 29.

A katolikus Aid to the Church in Need jótékonysági szervezet átfogó jelentésében vádolta meg a nyugati országokat, mivel azok szemet hunynak minden erőszakos megtorlás és vallási gyűlöletcselekedet felett, amelyek a keresztényeket érintik.

A Religious Freedom in the World 2018 Report (magyarul: Vallásszabadság a világban 2018-as jelentése) 196 országot elemez a világ minden területéről, és azon veszélyekre fókuszál, melyekkel a vallási kisebbségeknek együtt kell élniük, vagy a kormány és szélsőségesek részéről, vagy terrorista csoportok által.

A féléves jelentés beszámol néhány pozitív fejleményről is, mint az Iszlám Állam sorozatos veszteségeiről Irakban és Szíriában, ugyanakkor figyelmeztet az ultra-nacionalizmus veszélyére: a világban növekvőben a kisebbségekkel szembeni általános gyűlölködés szintje.

“A nacionalizmus – főleg a kormányok részéről – egyre agresszívabb formákat öltött, amely mélységesen zavaró következményekkel jár a kisebbségi vallási csoportok számára”- írja összefoglalójában az ACN. Az, hogy az ultra-nacionalizmus jelensége kialakult, nagy részben köszönhető Kína, Oroszország és India növekvő globális befolyásának.

A jelentés erőteljesen figyelmeztet, hogy

Európának és a nyugati országoknak nem sikerült indítani semmilyen vallásszabadságot védő tervezetet, és továbbra is közönyösek a világban élő emberek vallásgyakorlása rendkívül fontos ügyének irányába.

A katolikus szervezet a nyugati médiát is okolja, mivel nem számolt be hitelesen és teljes körűen az iszlám szélsőségesség veszélyeiről és annak következményeiről; csupán az Iszlám Államra és a hozzá köthető csoportokra fókuszált.

Ez azt mutatja, hogy a nyugati média, az Afrikában, Közel-Keleten és Ázsiában végbemenő iszlamista szélsőségesek elszaporodását egyszerűen ignorálta.

A jelentés által vizsgált országok közül Észak-Korea és Szaúd-Arábia kitűnik a sorból. Ezekben az országokban aligha képzelhetünk el a vallásszabadság szempontjából rosszabb helyzetet. Két másik ország, Oroszország és Kirgizisztán már két éve hanyatló tendenciát mutat e téren.

A jelentés kiemeli, hogy a keresztények továbbra is ki vannak téve a terroristák erőszakoskodásainak, mely csoportok soha meg nem szűnő jelenléte konstans veszélyt jelent számukra.

A szervezet írásában külön foglalkozik a nyugaton növekvő iszlamofóbia és az antiszemitizmus jelenségével.

“A – keményvonalas kormányok és erőszakos szélsőséges csoportok általi – agresszív ultra-nacionalizmus következtében a kisebbségben élő vallási csoportok idegenekként érzik magukat a saját országukban. Könnyű célpontokká válnak így a közöny és az intolerancia egy új korszakában”– jegyezte meg a főszerkesztő, John Pontifex.

“Igaz ugyan, hogy néhányan, mint a rohingya muszlimok, figyelmet kapnak Nyugaton, de sokan mások – mint a nigériai keresztények, a pakisztáni ahmadik, az iráni baha’ik – elhagyatva érzik magukat a Nyugat által, ahol a vallásszabadság lejjebb csúszott az emberi jogok prioritásainak rangsorában”- tette hozzá.

Idén júliusban az Egyesült Államok Állami Minisztériuma összehívta a legelső ülését a vallásszabadság ügyének előremozdítása érdekében, ahol számos tanúságtétel és beszámoló hangzott el emberektől, akik országukban üldöztetést szenvednek.

Mike Pompeo államtitkár megfogadta, hogy az ülés “több lesz, mint puszta beszéd.” Konkrét lépésekhez fog vezetni.

S4C.news – Varga Gergő Zoltán

Forrás és kép: The Christian Post, Reuters/Suhaib Salem

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑