Cadmus fordítás Cadmus
Menekültügy

2015. 09. 16.

A nyugati hatalmakat okolja a szíriai elnök a menekültáradatért

2015. 09. 16.

Újságírók szűk körében nyilatkozott a szíriai elnök. Bashar al-Assad most először beszélt nyilvánosan az Európára nehezedő menekültáradatról.

Az orosz médiának adott egy interjújában a nyugati hatalmakat hibáztatta a terroristák támogatásáért, ami a szíriai elnök szerint a civil lakosság meneküléséhez vezetett.

Bashar Al-Assad szerint az európai álláspont ellentmondásos:

– Hogyan szomoríthat el jobban egy gyermek halála, aki a tengerbe veszett, mint azon gyerekek tragédiája, akiket ezrével ölnek a terroristák Szíriában? Ugyanígy az idősek, a nők és a férfiak halála. Az európai kettős mérce nem fogadható el – mondta a szíriai elnök, Bashar al-Assad.

A Szíriában négy éve pusztító háború miatt már több mint 250 ezren haltak meg. A konfliktus előtt sokszínű Szíria lakossága békességben élt egymással. A együttélést a szekuláris berendezkedés biztosította. A nyugati támogatottságú általuk „mérsékelt ellenzéknek” nevezett szervezetek, szélsőséges iszlamista ideológiát képviselnek. A Szíriába is „beköszönt” arab tavasz óta ezek a szervezetek terrorcselekményeket követnek el és elüldözik, lemészárolják a vallási és etnikai kisebbségeket, de a konzervatív muszlim társadalmat sem kímélik.

– A nyugat támogatja a terroristákat a krízis kezdete óta, amikor ez még “békés felkelés” volt, ahogy ők nevezték. Később azt mondták, hogy ez megfojtotta az ellenzéket. Most pedig azt mondják, hogy ezek a terroristák, mint az al-Nuszra és az Iszlám Állam a szíriai állam, a szíriai kormány és a szíriai elnök miatt nyertek teret – magyarázta Bashar al-Assad.

Az al-Nuszra az al-Kaida terrorhálózat szíriai szárnya. A magát Iszlám Államnak nevező dzsihadistákat a világ legjobban szervezett, legveszélyesebb és legjobban finanszírozott terrorszervezeteként tartja számon az ENSZ BT, a nyugati hatalmak, ennek ellenére érdemben még mindig nem léptek fel ellenük. A kérdés vajon ki támogatta azokat a szervezeteket, akik megakarják dönteni a damaszkuszi kormányt.

Orientalista.hu – Euronews nyomán

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑