Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2018. 12. 04.

A palesztin elnök a pápánál: újra kell indítani az izraeli-palesztin békefolyamatot

2018. 12. 04.

December 3-án, hétfőn Ferenc pápa fogadta Mahmúd Abbászt, a Palesztin Hatóság elnökét, aki ezt követően találkozott Paul Gallagher érsekkel, a Szentszék államközi kapcsolatainak titkárával.

A szívélyes légkörben lezajlott megbeszéléseken kiemelték a Szentszék és Palesztina közötti jó kapcsolatokat, valamint a keresztények pozitív szerepét és a katolikus egyház tevékenységét a palesztin társadalomban, amelyet a 2015-ben aláírt Átfogó egyezmény szabályoz.

Foglalkoztak a találkozón a palesztin lakosság körében folyó kiengesztelődés útjával, illetve az erőfeszítésekkel annak érdekében, hogy újrakezdjék a békefolyamatot az izraeliek és a palesztinok között, valamint, hogy elérjék a két állam megoldását.

A felek annak a kívánságuknak adtak hangot, hogy a nemzetközi közösség újítsa meg elkötelezettségét a két nép törekvéseinek megvalósulása érdekében. Különleges figyelmet szenteltek Jeruzsálem státuszának. Aláhúzták, hogy el kell ismerni és meg kell őrizni a Szent Város egyetemes identitását és értékét mind a három ábrahámi vallás számára.

Elő kell segíteni a béke és a párbeszéd folyamatait

A megbeszéléseken továbbá szó esett más konfliktusokról is, amelyek a Közel-Keletet sújtják. Sürgősen elő kell segíteni a béke és a párbeszéd folyamatait a vallási közösségek hozzájárulásával, hogy leküzdjék a szélsőségesség és a fundamentalizmus minden formáját – tájékoztat a palesztin elnök vatikáni látogatásáról kiadott szentszéki közlemény.

Vaticanews

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑