Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2023. 07. 03.

A Palesztin Hatóság felfüggeszti a biztonsági együttműködést Izraellel

2023. 07. 03.

A Palesztin Hatóság (PH) felfüggeszti a biztonsági együttműködést Izraellel – jelentette be Mahmúd Abbász palesztin elnök hétfőn a The Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli újság hírportálja szerint.

Mahmúd Abbász palesztin elnök hétfőn felfüggesztette a kapcsolatokat és a biztonsági egyeztetéseket Izraellel, mert az izraeli fegyveres erők nagyszabású katonai akciót indítottak Ciszjordánia északi részén, Dzsenin városban.

Abbász hivatala közleményben jelentette be a Palesztin Hatóság más vezetőivel tartott megbeszélésen megszületett döntést. A PH elnöke a múltban, korábbi erőszakos eseményeket követően már többször szünetet rendelt el a biztonsági együttműködésben Izraellel.

A palesztin vezetés Rámalláhban össszehívott rendkívüli ülésén Abbász azt mondta, hogy a PH azonnali hatállyal leállít minden kapcsolatot és megbeszélést Izrael képviselőivel.

“Mivel Izrael nem elkötelezett az akabai és a sarm-es-sejki megállapodások betartásában, a vezetés bejelenti, hogy ezek a megállapodások már nem kötelező érvényűek” – hangsúlyozta a palesztinok közleménye.

A PH csak korlátozottan képes ellenőrzése alatt tartani Ciszjordánia palesztinok lakta településeit – emlékeztetett a The Times of Israel című újság hírportálja.

A közszolgálati rádió esti hírműsora szerint a Hamász és Iszlám Dzsihád nevű szervezetek pénzelik és irányítják Ciszjordánia északi részén a helyi palesztin fegyvereseket.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑