Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2016. 08. 02.

A palesztinok beperelnék Nagy-Britanniát

2016. 08. 02.

A palesztin kormány a Balfour-nyilatkozat miatt perelné be Londont, mivel azzal szerintük a palesztinok elleni bűncselekményeket alapozták meg.

Az 1917-ben íródott nyilatkozatban az akkori brit kormányzat kifejezte azon szándékát, mely szerint támogatni fogja egy zsidó nemzeti otthon létrehozását Palesztina területén.

Mahmúd Abbász palesztin elnök és tanácsadói gárdája most azzal érvel a per mellett, hogy az azóta is sokat vitatott deklaráció nyitotta meg az utat Izrael létrehozásához.

A palesztin vezető nyilatkozatát, távollétében a palesztin külügyminiszter, Riyad al-Maliki közölte Mauritániában az Arab Liga csúcstalálkozóján. A politikus felszólította az ott egybegyűlteket, hogy segítsék a palesztin kormányt az Egyesült Királyság elleni perben. A palesztin vádak szerint Nagy-Britannia, azért bűnös, “mert a palesztinai brit mandátum végétől kezdve támogatta az izraeli bűncselekmények elkövetését és ezzel felelős a több ezer főt érintő palesztin exodus miatt.”

A palesztinok szerint ezen történelmi folyamatok végett több százezer zsidó ember költözött a világ minden tájáról az akkori Palesztinába, az ottani emberek rovására, akik viszont évszázadok óta laktak a területen.

A külügyminiszter annyiban részletezte a palesztin terveket, hogy a pert hamarosan benyújtják a Nemzetközi Bíróságon, további részletet az ügymenetről azonban nem közölt.

A Balfour-nyilatkozat a Közel-Kelet újkori történelmének egyik legizgalmasabb dokumentuma, amely azóta is hivatkozási pontnak számít mind palesztinok, mind izraeliek számára, hogy saját véleményüket igazolják. Az akkori cionista mozgalom ezt egyértelműen egy cionista nemzeti állam létrehozásának legitimációjaként értelmezte, míg más érvelés szerint a szövegezés szerinti a “zsidó nemzeti otthon” államiságról nem beszél. A nyilatkozat később beépült az Oszmán Birodalom és a Palesztinai Brit Mandátum közötti békeszerződésekbe.

Az izraeli kormányfő érvelése szerint a palesztinoknak ezzel egyetlen szándékuk, hogy megcáfolják azt, hogy az izraelieknek milyen szoros a kapcsolatuk a Szentfölddel.

888.hu

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑