Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2016. 12. 11.

A palmyrai harcok folytatódnak, az ISIS terrorszervezet tovább támad

2016. 12. 11.

Az úgynevezett “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) nevű terrorentitás nagy offenzívájának második napja néhány újabb területi nyereséget hozott az említett szervezetnek Homsz tartomány keleti részén – közölte az Al-Masdar News Ivan Jakovlev riporter jelentése alapján.

Északkeletre a T-4 légi támaszponttól az ISIS terroristák megszállták az Al-Mahar, Dzsazal és a Dzsihar olaj és gázmezőket, miután összacsaptak a Szíriai Nemzetvédelmi Erők térségben állomásozó alegységeivel. A Nemzetvédelmi Erők nem tudtak ellenállni az ellenséges előretörésnek és visszavonulásra kényszerültek a tartalék védelmi vonalaikba. Egy forrás a nemzetvédelmiek állományából közölte az Al-Masdar News hírújsággal, hogy visszaszorulás fő oka a kedvezőtlen időjárás volt, amelyek nem tették lehetővé, hogy a légierő közvetlen tűztámogatást nyújton a száazföldi csapatoknak.

Eközben Palmyrától keletre a Szíriai Arab Hadsereg reguláris egységei, a Katonai Hírszerzés különleges alakulatával, több alkalommal vissza tudták verni az ISIS terrorszervezek kormányerők állásai elleni támadásokat tadmuri gabonatárolók közelében. Ezenkívül körülbelül két kilométerre északkeletre a gabonatárolóktól a hadsereg alegységei legalább 300 ISIS terroristával végeztek, valamint irányított páncéltörő rakétákkal (ATGM) megsemmisítettek tizenegy ellenséges páncélost és harmincegy gépfegyverrel felszerelt autót.

Az eddigi harcokban a kormányerők legalább 100 katonája halt hősi halált és kb. 200 fő megsebesült. További harminc katona ütközetben eltűnt. A személyi veszteség nagyobbik része a Nemzetvédelmi Erők állomány szenvedte el.

Miután csütörtökön a rossz időjárás miatt távol voltak a harcoktól, az Orosz Légierő harci helikopterei és a Szíriai Arab Légierő vadászbombázói pénteken felújították támadó műveleteiket ISIS terroristák állásai és gyülekezési körleteik ellen az elmített olajmezők térségében. Számos ellenséges páncélozott jármű és több más haditechnikai eszköz megsemmisült az orosz és szíriai légi támadásokban.

Egy forrás a hadsereg állományából szintén arról informálta az Al-Masdar News hírújságot, hogy katonai erősítések érkeztek a térségbe, hogy meg akadályozzák az ISIS terrorszervezet további előrenyomulását és felkészüljenek egy hamarosan várható ellentámadásra. A forrás elmondta, hogy a Palmyrába vezető országút biztonságos, mert harctevékenység 15 kilométer távolságra zajlik a nyomvonalától. A további információk szerint maga Palmyra (Tadmur) város biztosítva van és a Szíriai Arab Hadsereg alegységei nagyon jól őrzik a körülötte lévő hegyekben telepített, erődített állásaikban. Eközben az ISIS terrorszervezetnek nincs elegendő személyi állománya Palmyra megrohamozására.

A dolgokat sokkal bonyolultabbá teszi az ISIS terroristák számára, hogy a török kormány által támogatott dzsihádista csoportok rohamozzák Al-Bab várost, Aleppo tartomány északi részén, miközben a kurd vezetésű “Szíriai Demokratikus Erők” felújították a Rakka elleni offenzívájukat. Ez meggátolja a terrorista szervezetet, hogy további erősítést küldjön Kelet-Homszba arra készülnek, hogy észak hagyják személyi tartalékaikat.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑