Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2016. 06. 25.

A Pápa Jerevánból is elítélte az örmény népirtást

2016. 06. 25.

Ferenc pápa méltatta Örményország keresztény múltját, és elítélte az örmény népirtást, amelyről pénteki örményországi látogatásán kijelentette, hogy az előző évszázad első katasztrófája volt.

A katolikus egyházfő korábban már használta a népirtás kifejezést, mégpedig az Oszmán Birodalom által az örmények ellen 1915-ben kezdődött tömeges gyilkosságok 100. évfordulóján, s ez akkor kiváltotta Törökország tiltakozását és haragját, Ankara válaszként hazarendelte vatikáni nagykövetét.

Pénteki látogatása során azonban eleinte tartózkodott e szó kiejtésétől, az Ecsmiadzin székesegyházban mondott beszédében ugyanis még „mártíromságnak” nevezte a mintegy másfél millió örmény életét követelő tömeggyilkosságot. A Szerzs Szargszján örmény elnökhöz intézett péntek esti beszédében ugyanakkor már kimondta a népirtás szót, és a történteket a huszadik század első katasztrófájának nevezte.

Elkeserítőnek nevezte, hogy ennek és a másik két katasztrófának (a holokausztnak és a sztálini időkben elkövetett gyilkosságoknak) az idején a nagyhatalmak más dolgokra figyeltek. Hozzátette: ezeket a borzalmakat „aberrált”, faji alapú ideológiai vagy vallási eszmék okozták, amelyek – mint fogalmazott – elborították a hóhérok elméjét, olyannyira, hogy egész népek pusztulását akarták elérni.

A katolikus egyház feje méltatta a három milliós Örményországot azért, hogy a történelemben először vette fel és tette állami vallássá a kereszténységet, és a legsötétebb időkben is életben tartotta a „hit fényét”.

Felszólította a keresztényeket az egységre, arra, hogy a vallással ne lehessen visszaélni. Ezzel feltehetően az iszlám nevében támadásokat végrehajtó szélsőségekre utalt – jegyzi meg az AP hírügynökség.

„Örményország számára a kereszténység nem holmi öltözék, amelyet a körülmények alakulása szerint fel lehet ölteni, hanem az ország identitásának alapvető része” – mondta a pápa.

Az egyházfő a csütörtöki brit referendum végeredményével kapcsolatban azt mondta: a szavazást követően szavatolni kell az európaiak és a britek érdekeit, ami „mindannyiunk” felelőssége. Ferenc pápa értésre adta, hogy a referendum eredményét tiszteletben kell tartani, mert ez volt a nép akarata.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑