Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Hírszerzés

2022. 05. 05.

A Pentagon és több amerikai cég is benne volt az ukrajnai biofegyver programban

2022. 05. 05.

Az orosz Nyomozó Bizottság vezetője, Alekszandr Basztrikin az RT-nek elmondta, hogy csapata előrehaladást ért el az Pentagon által finanszírozott ukrán biofegyver-programmal kapcsolatos büntetőeljárásban.

“A megszerzett dokumentumok elemzése lehetővé tette számunkra, hogy egyértelműen azonosítsuk az ukrajnai katonai biológiai tevékenységekben részt vevő személyeket, köztük az amerikai védelmi minisztérium és a hozzá kötődő amerikai vállalatok képviselőit” – mondta Basztrikin.

Hozzátette, hogy az USA 2005 óta több mint 224 millió dollárt költött az ukrajnai biológiai programokra. A nyomozó hozzátette, hogy a külföldi “segélyt” mintegy 30, az ukrán védelmi, egészségügyi és mezőgazdasági minisztérium által irányított kutatóközpont felszerelésére és korszerűsítésére használták fel – közölte az Orosz Hírek.

“Az említett kutatások eredményeit még az [orosz] különleges katonai művelet kezdete előtt a Kijev által ellenőrzött területre menekítették” – mondta Basztrikin, hozzátéve, hogy ügynöksége tovább tanulmányozza az erről szóló dokumentumokat.

Márciusban Moszkva azt állította, hogy bizonyítékot talált arra, hogy az Egyesült Államok biológiai fegyverek kutatását finanszírozta Ukrajnában. Washington és Kijev tagadta ezt az állítást, és azzal vádolta Oroszországot, hogy dezinformációs kampányt folytat.

Victoria Nuland magas rangú amerikai diplomata akkor azt mondta, hogy Washington együttműködik Ukrajnával annak megakadályozására, hogy a kutatási anyagok az orosz csapatok kezébe kerüljenek.

A kínai külügyminisztérium szóvivője, Zhao Lijian eközben felszólította az Egyesült Államokat, hogy “adjon teljes körű magyarázatot a katonai célú biológiai tevékenységéről belföldön és külföldön, és vesse alá magát a többoldalú ellenőrzésnek”.

Oroszország február végén támadta meg a szomszédos államot, miután Ukrajna nem hajtotta végre az először 2014-ben aláírt minszki megállapodások feltételeit, és Moszkva végül elismerte a donyecki és luganszki donbásszi köztársaságok függetlenségét. A német és francia közvetítéssel létrejött jegyzőkönyvek célja az volt, hogy a szakadár régiók különleges státuszt kapjanak az ukrán államon belül.

A Kreml azóta követeli, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik az Egyesült Államok vezette NATO-hoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt, és cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint a két köztársaság erőszakos visszafoglalását tervezi.

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑