Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2018. 09. 30.

 A Pentagon szerint “Oroszország és a szíriai elnök változtatták Idleb tartományt terrorista fészekké”

2018. 09. 30.

A Szíriai Arab Hadsereg és a szövetségesei folytatták a lassú előrehaladásukat az ISIS terrorszervezet állásainak felszámolása során Al-Szafa térségében, az Al-Szuwejda és Damaszkusz tartományok területén fekvő sivatagban. A jelentések szerint a hadsereg rajtaütött az ISIS terrorszervezet legalább két fegyveres csoportján és végzett hat militánssal, valamint megsemmisített egy gépjárművet.

Mindazonáltal a térség jelentős része még az ISIS terrorista sejtek kezeiben van. Az eddigi harcokban a hadsereg legalább 15 katonája halt hősi halált, főleg a szíriai 1. Páncélos Hadosztály és a Palesztin Felszabadítási Hadsereg állományából.

A Szíriai Arab Légierő Felderítő Főcsoportfőnöksége (SAFID) alárendeltségében lévő egyik egység lecsapott az ISIS terrorszervezet egy rejtőzködő sejtjére Al-Harrah településen, Daraa tartomány nyugati részén. A harctéri jelentések szerint a légierő felderítői öt gyanúsítottat tartóztattak és a SAFID egy katonája hősi halált halt, valamint ismeretlen számú terroristát semlegesítettek a művelet során.

Aleppo tartomány nyugati, idegen megszállás alatt lévő részén a Harakat Nur Al-Din Al-Zinki (a gyereklefejező “demokratikus ellenzékiek”) militánsai letartóztatták a Hajat Tahrir Al-Sham (Al-Kaida vezetésű) koalíció tagjait és a Darat Izza település elleni támadások végrehajtásával vádolták meg őket. Az Al-Zinki mozgalom militánsai ezenkívül elfoglalták a Hajat Tahrir Al-Sham állásait az Al-Szikh-hegyen. A Hajat Tahrir Al-Sham terrorista koalíció válaszul további erősítést küldött a térségbe.

Néhány forrás azt feltételezi, hogy a különböző vahhabita terrorista csoportok közötti újabb nyugat-aleppoi leszámolásokat a mostani török-orosz megállapodás okozta, amely egy demilitarizált övezet létesítését jelentette be a körzetben.

Az USA Fegyveres Erőit felügyelő kongresszusi bizottság szeptember 26-i egyik albizottsági meghallgatásán Robert Karem, nemzetközi biztonsági ügyekért felelős védelmi miniszterhelyettes azzal vádolta meg Aszad szíriai elnök kormányát és az Oroszországi Föderációt, hogy terroristák erősségévé változtatták a szíriai Idleb tartományt.

“Nincs vita arról, hogy Idleb tartomány többféle terrorista szervezet darázsfészkévé vált. Sajnálatosan ezt az orosz és a szíriai rezsim hozzáállása okozta, amellyel az ellenőrzésüket szilárdítják meg Szíria területén. A deeszkalációs övezeteket és a helyi megállapodásokat használták ki, hogy területeket tisztogassanak meg Szíriában és Idleb tartományt használták fel a militánsok gyűjtőterületének. Sőt szabad utat engedtek a legrosszabb terroristáknak Idleb területére,” Kijelentésével arra célzott, hogy a Pentagon hivatalos álláspontja szerint a szíriai-iráni-orosz szövetség állítólag hozzájárul a terrorista veszély növekedéséhez a háború dúlta országban.

Szeptember 27-én az ENSZ közgyűlésben Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök újra azt állította, hogy Izrael hajthatatlanul tovább akar műveleteket folytatni Szíria, Irak és Libanon területén annak érdekében, hogy elhárítsa azt, amit ő “iráni agressziónak” nevez.

Ezenkívül olyan állításokat fogalmazott meg Irán nukleáris programjáról, miszerint létezik egy titkos “nukleáris raktár” Teherán közelében, amelyik 300 tonnányi “nukleáris vonatkozású anyag” befogadására képes.

“Ma először hozom nyilvánosságra, hogy Irán egy másik nukleáris létesítménnyel rendelkezik Teheránban, egy titkos atomraktárral, ahol nagy mennyiségű felszerelés és anyagok tárolhatók az iráni titkos atomfegyver program folytatásához.” Netanjahu hozzátette, hogy az adatokat állítólag izraeli erők akciója során szerezték, amikor betörtek Irán állítólagos “nukleáris kutatásokat tartalmazó archívumába”. Az adatok egy részét Netanjahu 2018. áprilisában mutatta be, hasonló állításokkal arról, hogy Irán nem hagyott fel nukleáris fegyverek előállítására vonatkozó ambícióival.

Eközben az Egyesült Államok felújította az erőfeszítéseit, egy úgynevezett “Arab NATO” létrehozására, hogy szembeszálljon az iráni befolyással a Közel-Keleten.

Tim Lenderking, az USA Arab-öböl-menti kapcsolataiért felelős helyettes külügyi államtitkára szerint az új szervezetet “Közel-Keleti Stratégiai Szövetségnek” fogják nevezni és Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emirátusok, Kuvait, Bahrein, Katar, Omán, Egyiptom és Jordánia csatlakozhatna a tömbhöz.

Ezek a fejlemények arra utalnak, az USA-Izrael kettős folytatja arra irányuló katonai, diplomáciai és gazdasági erőfeszítéseit, hogy megpróbálja újra szabni a Közel-Keleten kialakult hatalmi egyensúlyt és ellensúlyozza a növekvő iráni befolyást, ami paradox módon az Egyesült Államok 2003-as Irak elleni agressziójának egyenes következménye.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Forrás: SouthFront.org

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑