Cadmus fordítás Cadmus
Iszlám világ

2016. 06. 08.

 A ramadani böjt üzenete

2016. 06. 08.

A szent hónapban tartott böjt üzenete a társadalom különböző szintjein élő emberek közti egyenlőség megteremtése.

 Ezen vallási kötelezettség által a tehetősek nem csak az éhező és az elszegényedett társadalmak nélkülözését tapasztalják meg első kézből, hanem megtanulják jobban értékelni a mindennapi élelmiszereket is, amely a takarékoskodást és egyben a javukat szolgálja.

Igen, a körülmények bemutatásával és leírásával is lehetséges felhívni a tehetős emberek figyelmet azokra az államokra, ahol az emberek éheznek és nélkülöznek, de figyelemre méltó hatás és igazi eredmény akkor mutatkozik, ha személyesen is átélik, illetve a saját bőrükön tapasztalják meg, milyen nélkülözésben élni.

A böjt egy személyes szellemi átérzése és fizikai megtapasztalása e fontos társadalmi kérdésnek.

Amikor Hishaam Ibn Hakam megkérdezte Imam Sadiq-tól (béke legyen vele), hogy mi a böjt oka és miért kell betartani ezt a szabályt, az azt válaszolta:

A böjtöt azért tették kötelezővé, hogy segítsen az egyenlőség elérésében a gazdagok és a szegények között; mert ha egy gazdag megtapasztalja a gyötrő éhezést, akkor át tudja érezni a szegények szenvedését, és teljesíteni fogja az erre vonatkozó kötelezettségét, hogy segítsen rajtuk.

Általában a gazdag ahhoz juthat hozzá, amit csak megkíván; Isten viszont azt akarja, hogy az Őt szolgálók közt egyenlőség legyen, és a gazdag megtapasztalja, hogy mi az éhezés, a fájdalom és baj, hogy aztán irgalmat mutathasson az éhezőknek és a nincsteleneknek.

Ha a világban lévő gazdag országok egy évben csak néhány napot böjtölnének elmélyülve ezen társadalmi problémán, megtapasztalva a gyötrő éhséget, akkor továbbra is léteznének éhezők a Földön?

Orientalista.hu – (Tebyan, Persianews.vcp.ir)

Megosztom:

,
Back to Top ↑