Cadmus fordítás Cadmus
Történelem

2015. 05. 17.

A sah a Moszaddal akarta megöletni Khomeini ajatollahot

2015. 05. 17.

Joszi Alfer, az izraeli titkosszolgálat egykori tisztje a most megjelent könyvében rántja le a leplet az iráni sahokhoz fűződő kapcsolatról, és beszámol arról is, hogyan kérték meg őket az akkor még párizsi száműzetésben élő vallási vezető meggyilkolására.

Sapúr Bahtiar iráni miniszterelnök 1979 januárjában fordult a Moszad teheráni ügynökeihez azzal a kéréssel, hogy az izraeli titkosszolgálat gyilkolja meg Khomeinit – állítja Alfer. Az ajatollah akkor Párizsban élt, miután deportálták Irakból – számolt be a Jediot Ahronót című izraeli lap internetes kiadása.

Az irakiak kiadták volna

Irak felajánlotta Iránnak, hogy kiadja nekik az ajatollahot, akit Teheránban kivégeztek volna, ezt azonban elutasították, és Khomeini menedéket talált Franciaországban.

Izrael titokban jó kapcsolatokat ápolt az iráni sahokkal, többek között fegyvereket adtak el Teheránnak. Emellett szorosan együttműködtek a hírszerzési szolgálatok is.

Megvitatták a kérést

A teheráni ügynök azonnal továbbította a kérést a feletteseihez, és a Moszad vezetői összeültek, hogy megvitassák a dolgot.

„Jichak Hofi, a Moszad igazgatója a találkozó elején leszögezte, hogy morális megfontolásokból nem támogatja a kérés teljesítését, de szeretné megtudni a többiek véleményét is – számolt be Alfer. – Megmondtam nekik, hogy nem szívesen mennék bele a dologba, mert nem tudunk eleget Khomeiniről. Ma már azonban nagyon sajnálom, hogy nem támogattam a kérést” – tette hozzá azon a találkozón, amelyet az izraeli Nemzetbiztonsági Tanulmányok Intézete szervezett Tel-Avivban.

Iránban 1979. április 1-jén kiáltották ki az iszlám köztársaságot.

Orientalista.hu – (origo.hu)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑