Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Iszlám világ

2016. 12. 14.

A saría tiltja a templomok elleni támadásokat

2016. 12. 14.

A december 11-i, huszonöt áldozatot követelő robbantás után az egyiptomi nagymufti hangsúlyozta, hogy a saría tiltja a templomok elleni támadásokat.

December 11-én, a vasárnap reggeli liturgia közben robbantásos merénylet történt a kairói Szent Péter-templomban, mely a Szent Márk-székesegyház, az egyiptomi kopt ortodox egyház központja és II. Tavadrosz kopt pátriárka otthona mellett található. A támadásban legalább huszonöten életüket vesztették, és mintegy negyvenkilencen megsérültek.

A bomba a templom nőknek fenntartott részén robbant nem sokkal azután, hogy a mintegy kétszáz fős gyülekezet meghallgatta az olvasmányokat, és a pap kezdte volna a szentbeszédet. A padok tele voltak holttestekkel, amikor a székesegyház munkatársa berohant a templomba, hallva a robbanás hangját.

Az egyiptomi nagymufti elítélte a kairói merényletet

Abdel Fattah el-Sisi elnök terrorcselekménynek nevezte a robbantást, aminek nincs helye Egyiptomban, és háromnapos gyászt hirdetett. Magasrangú egyiptomi politikusok, köztük a miniszterelnök és a belügyminiszter látogatott el a templomba nem sokkal a támadás után, akiket tüntetők fogadtak, tiltakozva a keresztények elleni merényletek és a rendfenntartó erők tehetetlensége miatt.

A kopt ortodox egyház közleményében kifejezte mély gyászát a híveket érő erőszak és terrorizmus miatt: „Imádkozunk a vértanúkért és a sebesültekért. Az egyiptomi egyház hangsúlyozza, ki kell tartani a nemzet egysége mellett, ami minden egyiptomit Egyiptom áldott földjén tart.”

A nagymufti, az egyiptomi vallásos törvények legmagasabb rangú képviselője elítélte a terrorista támadást. Shawki Ibrahim Abdel-Karim Allam kijelentette: „A templomok elleni támadást, legyen szó akár lerombolásról, akár bombatámadásról, akár a hívek elleni erőszakról, tiltja a saría.” A nagymufti egységre szólított fel „a terrorizmus ellenében, amely a szektarianizmusra uszít és feszültséget szít Egyiptom két szárnya: a muszlimok és keresztények között, és ezzel gyengíti a nemzetet.”

A merényletet egyik csoport sem vállalta magára, de a szélsőséges iszlamistákra terelődött a gyanú, akik az ország egész területén számtalan támadást követtek el ebben az évben a kopt keresztény kisebbség ellen. A kopt keresztények, akik a népesség tíz százalékát teszik ki, régóta diszkrimináció áldozatai Egyiptomban.

A keresztények elleni támadások megszaporodtak a 2011-es tüntetéssorozat után, amely elűzte Hoszni Mubarak elnököt; csak idén legalább huszonhat támadás ért különböző keresztény közösségeket.

Orientalista.hu – (Magyar Kurír,  The Tablet)

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑