Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2015. 07. 03.

A szankciók ellenére India helyreállítja Iránnal a kapcsolatait

2015. 07. 03.

Az Irán és a P5+1 országok közötti nukleáris tárgyalás lezárása előtt, Újdelhi megkezdte kapcsolatainak helyreállítását Teheránnal.

bl04_Gorgan_map_co_1673189eIndia szívélyesen felújítja Iránnal való kapcsolatait amely utat nyithat Afganisztánba és a közép-ázsiai térségbe.- számolt be a második legjelentősebb indiai angol nyelvű napilap, a The Hindu.

India aláírt egy egyetértési nyilatkozatot májusban a stratégiai jelentőségű Chabar kikötő fejlesztéséről Délkelet-Iránban. Az indiai konténerszállító teherhajók használni fogják a kikötői terminált.

Újdelhi figyelmen kívül hagyta az Egyesült Államok figyelmeztetését, hogy ne rohanjon bele kereskedelmi megállapodások megkötésébe Iránnal a Teherán nukleáris programjáról szóló végleges megállapodás megkötése előtt.

India fejlesztené az észak-déli közlekedési folyosót. Amely fontos hajózási, vasúti és közúti közlekedési útvonalakkal kötné össze Iránon keresztül Közép Ázsiával, Közel-Kelettel és Oroszországgal.

The Hindu szerint S. Jaishankar indiai külügyminiszter és Nitin Gadkari közlekedési miniszter a közeljövőben még júliusban ellátogat az El-Nem Kötelezettek Mozgalmának miniszteri találkozójára amit Teheránban tartanak és részt vesznek egy utólagos megbeszélésen amiben racionalizálják a szállítási útvonalakhoz kapcsolódó munkálatokat.

yama-shams-afghanistan-railway-authority-7-638A nemzetközi szállítási útvonal az indiai Mumbai-n keresztül az iráni Bandar Abbason át az oroszországi Asztahanyba és az azerbajdzsáni Bakuba várhatóan számottevően csökkenti a szállítási időt a nemzetek között.

Egykor indiai  diplomata M. K. Bhadrakumar-t, leírta, hogy Indiának “kétszeresen keményebben kéne dolgoznia, amiért túl készségesen követte az amerikai vonalat, hogy az ezzel okozott károkat visszafordítsa.”

Kifejtette továbbá, hogy India a szankciók ellenére nem engedélyezte az Iránnal való kapcsolatok csökkentését, hozzátéve, hogy “a szankciók bevezetése előtt India gazdasági kapcsolatai Iránnal exponenciálisan növekedtek”.

India arra használta az amerikai nyomásra bevezetett szankciókat, hogy kicsavarják Irán kezéből a kereskedelmi kapcsolatokat. Mohammad Baqer Nobakht kormányszóvivő kijelentette, hogy India Iránnak köszönheti azt a 8.8 milliárd dollárt, amely egy a szankciórendszer alapján zárolt bankszámlán van.l

Az Iráni Nemzeti Olajtársaság jelentése szerint visszavontak néhány ingyenes szállításra és árengedményre vonatkozó, indiai finomítók számára tett ajánlatot a nyers kereskedésben. A döntés azután született, hogy India sokáig késleltette és halogatta a döntést az energia projektben.

Orientalista.hu – Zennobia ( the hindu, persianews)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑