Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2017. 03. 09.

A Szaúd-Arábia vezette koalíció továbbra is kazettás bombákat használ Jemenben

2017. 03. 09.

Az Amnesty International (AI) azzal vádolta meg egy jelentésében a szaúdi rezsimet, hogy kazettás bombákat használ továbbra is a jemeni civil lakosság ellen annak ellenére, hogy ez a fegyvertípus az egész világon be van tiltva, s a használata háborús bűnnek számít.

Egy keddi nyilatkozatukban az emberijogi csoport azt jelezte, hogy Barzíliában gyártott fegyvereket vetett be Rijád a civil lakosság ellen még február 15-én. A célpont három lakónegyed, illetve egy mezőgazdasági terület volt, melyek Aa’ada északi provinciájában találhatók.

A jelentés arra is kitér, hogy a koalíció 2015 októberében és 2016 májusában is bizonyítottan bevetett kazettás bombákat a jemeni lakosság ellen.

Lynn Maalouf, az AI bejrúti regionális iirodájának kutatási igazgatója szerint a szaúdi kormány annak ellenére próbálja igazolni, hogy a nemzetközi jog szerint jár el, hogy világos bizonyíték van arra, hogy civilek tömegei halnak meg tevékenységüknek köszönetően.

Az AI felszólította Brazíliát, hogy csatlakozzanak a kazettás bombák gyártását, forgalmazását és bevetését tiltó nemzetközi egyezményhez, valamint a szaúdi koalíció tagjait arra, hogy végleg hagyják abba az ilyen jellegű fegyverek alkalmazását.

A kazettás (vagy más néven fürtös) bombák rendkívül pusztító hatású fegyverek, melyeket a második világháború idején fejlesztettek ki. Maga a fegyver adott esetben száznál is több apró bombát tartalmazhat, melyek a repülőből való kieresztés után nagy mértékben szétszóródnak, így óriási területen pusztítanak.

Ha ezt a fegyvert a civil lakosság ellen vetik be, a pusztítás elképesztő, s hosszú távú, ugyanis a robbanóeszközök nem mindegyike robban fel azonnal, némelyik akár egy fán vagy bokron fennakadva, akár a talajra zuhanva évekig egyben marad, hogy aztán akár egy érintés hatására felrobbanjon. Az ilyen utólagos pusztítás áldozatai a legnagyobb számban gyermekek, akik játék közben véletlen rálépnek egy ilyenre, vagy nem tudva, mi az, felveszik.

Mind az AI, mind az Emberi Jogok Megfigyelőközpontja számos olyan esetről tud, amikor ezt a pusztító hatású fegyvert vetette be a Rijád-vezette koalíció Jemenben, nem egyszer sűrűn lakott területek, kórházak, iskolák ellen.

Szaúd-Arábia 2015 márciusában indított háborút Jemen ellen, hogy visszahelyezze a hatalomba a vahabita királyságot feltétel nélkül kiszolgáló, a helyi lakosság által elűzött Abd Rabbuh Mansur Hadi (ex)elnököt a hatalomba.

A beavatkozás nemzetközi megfigyelők szerint eddig legalább 12000 emberi életet követelt, ezeknek a többsége ártatlan civil.

Természetesen ugyanakkor, a Nyugat legfőbb közel-keleti szövetségeseként Rijádnak a következményektől nem kell tartani, háborús bűneiért soha nem lesz felelősségre vonva, mint ahogy azért sem, hogy annak ellenére, hogy az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának elnöke, saját határain belül páros lábbal tiporja az emberi jogokat, s egy olyan totális diktatúrát tart fenn, mely Észak-Koreával vetekszik brutalitásában…

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑