Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 05. 17.

A szaúdi király finanszírozta Netanyahu kampányát

2016. 05. 17.

Az izraeli Munkáspárt egyik politikusa jelentette ki, hogy a szaúdi Szalman király 80 millió dollárral finanszírozta Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök választási kampányát. A pénzt egy offshore-cégen keresztül fizették – közölte az Almasdarnews.

Ishaac Hertzog izraeli parlamenti képviselő sajtótájékoztatón közölte, hogy Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök választásai kampányának költségeihez maga I. Szalman szaúdi király is hozzájárult.

A Panama-iratok között kiszivárgott dokumentumban a vahabita királyság uralkodója 80 millió dollárt utalt Netanyahunak. A tranzakció Mohamed Iyad Kilani spanyol-szír üzletemberen keresztül történt, aki egyben szaúdi állampolgársággal is rendelkezik. Kilani a szaúdi királytól kapott összeget egy, a Brit Virgin-szigeteken nyitott bankszámlára utalta, amelynek tulajdonosa Teddy Sagi izraeli milliárdos.

Mohamed Iyad Kilani a szaúdi király egyik legközelebbi bizalmasa, de jó kapcsolatot ápol Saud bin Naif és Mohamed bin Nayef harcegekkel.

A nemrégiben nyugdíjba ment Tamir Pardo, Moszad igazgató két hónappal ezelőtti nyilatkozatában kifejtette, hogy az izraeli-szaúdi kapcsolatok szorosan a háttérben tovább folytatódnak.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑