Cadmus fordítás Cadmus
Jordánia

2021. 04. 22.

A szaúdi koronaherceg is támogatta a jordániai király elleni izraeli puccskísérletet

2021. 04. 22.

Több híroldal információi szerint Mohamed Bin Salman szaúdi trónörökös is támogatta a II. Abdullah jordániai király ellen tervezett, de meghiúsult izraeli puccskísérletet.

A libanoni Al-Akhbar híroldal szerint a szaúdi koronaherceg a jeruzsálemi Al-Aqsa mecset felügyeleti jogát kapta volna az izraeliektől.

A libanoni híroldal jordániai biztonsági forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a jordániai uralkodó elmozdítására tervezett puccskísérletet az Egyesült Arab Emirátusok, Izrael, Szaúd Arábia és az Egyesült Államok szervezte meg.

A biztonsági forrás szerint II. Abdullah király elmozdításának kísérletében több fél is szerepelt, azonban sikerült ezt megbuktatni és csöndben rendezni, ügyelve a nemzetközi és a regionális egyensúlyra.

A puccs lényege az lett volna, hogy megbuktatják Abdullah királyt és a helyére a testvérét Hamza Bin Al-Hussein herceget ültessék. Izrael azért akarta megbuktatni a jordániai uralkodót, mivel ő ellenezte az amerikai kormány és az izraeli vezetők által kidolgozott ún.,, Az évszázad egyezménye,, elnevezésű tervet, mely egyértelműen és kizárólagosan csakis az izraeli érdekeket szolgálta volna. Abdullah király azonban nem tudta elfogadni a palesztin területek izraeli megszállását.

Szaúd-Arábia pedig úgy volt érintve a puccskísérletben, hogy Izrael felajánlotta számukra a megszállt Jeruzsálemben lévő Al-Aksza mecset feletti ellenőrzési jogot, mely hosszú ideje a jordániai uralkodó család kiváltsága.

A szaúdi koronaherceg éppen ezért úgy járult volna hozzá a hatalom átvételéhez, hogy elkezdte megszervezni a Jordánia déli részén élő törzsek felfegyverzését, melyet a palesztin Fatah szervezet egyik politikusa, Mohamed Dahlan is támogatott. Szaúd-Arábia szaúdi állampolgárságot ajánlott fel a törzsek azon tagjainak akik, ha szükséges, katonai akciókban is részt vesznek az uralkodó eltávolításának céljából.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Middle East Monitor)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑