Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2020. 01. 22.

A szaúdi külügyminiszter ,,terrorizmust támogató országnak,, nevezte Iránt

2020. 01. 22.

Szaúd Arábia külügyminisztere Adel Al-Jubeir kijelentette, hogy a nemzetközi közösségnek továbbra is folytatnia kell a nyomásgyakorlást Iránnal szemben, hiszen szerinte a perzsa állam romboló jellegű magatartást tanúsít a térségben. Al-Jaber ehhez azt is hozzáfűzte, hogy szerinte az iszlám köztársaság ,,a terrorizmus legjelentősebb támogatója,, a világon.

A szaúdi külügyminiszter Brüsszelben az Európai Unió Külügyi Bizottsága által tartott konferencián jelentette ki, hogy 1979-óta Szaúd Arábia többször is segítő kezet nyújtott Irán felé, melyet a perzsa állam visszautasított.

Szerinte a nemzetközi közösségnek tovább kell folytatnia a nyomásgyakorlást, hiszen az Irakban és Libanonban zajló tüntetések is azt mutatják, hogy Irán alatt kezd meginogni a talaj azokban az országokban. Al-Juber számára erről rengeteg információ áll rendelkezésre, hiszen a térségben zajló tüntetéseket, valamint az azok kapcsán megjelenő erőszakos cselekményeket a nyugati titkosszolgálatok mellett a szaúdi kormány is támogatja.

A ,,terrorizmus támogatásának,, vádja különösen érdekesen hangzik a szaúdi külügyminiszter szájából, hiszen pont Szaúd Arábia az az ország mely például 2003-óta támogatja az Irakban jelen lévő terrorista csoportokat. A nyugati államok titkosszolgálataival együtt ők támogatták az Iszlám Államot és más terrorista csoportokat a szíriai konfliktusban. 2014-ben amikor az Iszlám Állam bevonult Irakba, körülbelül 10 ezer dzsihadista érkezett Szaúd Arábiából az országba, és közülük körülbelül 5 ezer fő öngyilkos merényletek elkövetésének céljából utazott Irakba.

Al-Jubeir a terrorizmus támogatására a libanoni Hezbollah ellenálló szervezetet hozta fel példának, mely annak idején megmentette Libanont az izraeli agressziótól. Továbbá a jemeni Ansarullah ellenálló mozgalmat említette meg mint ,,terrorista szervezetet,, mely Jemen lakosságát védi az évek óta zajló szaúdi katonai agresszióval szemben.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Al-Arabiya)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑