Cadmus fordítás Cadmus
Szaúd-Arábia

2015. 02. 05.

A szaúdiak az olajár emelése révén akarják Moszkvát eltávolítani Damaszkusztól

2015. 02. 05.

Szaúd-Arábia a olajpiacon betöltött meghatározó helyzetére támaszkodva arra próbálja rávenni Oroszországot, hogy a szaúdi kitermelés csökkentéséért és az annak nyomán várható áremelkedésért cserében hagyjon fel Bashar Al-Assad szíriai elnök rendszerének támogatásával – közölte szerdán a The New York Times névtelenül nyilatkozó amerikai és szaúdi tisztségviselőkre hivatkozva.

A lap szerint a két ország képviselői az elmúlt hónapokban titokban többször is folytattak tárgyalásokat erről a lehetőségről, de azok még nem vezettek áttöréshez. Egyelőre nem világos, hogy Abdalláh bin Abdel-Azíz király január 23-án bekövetkezett halála következtében megváltoztak-e a szaúdi tervek.

A nyilvánosság előtt mindenesetre mindkét fél kerüli az olajárakról való egyezkedés látszatát. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután novemberben Moszkvában fogadta szaúdi kollégáját, Szaúd al-Fajszál herceget, azt hangoztatta, hogy a világpolitika nem játszhat szerepet az árképzésben.

 A lap által megszólaltatott szakértők nem tartják valószínűnek, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök kihátrálna Assad mögül, akit a szélsőséges iszlám elleni küzdelem egyik fontos tényezőjének tart. A szíriai kormány mellett továbbra is kitartana fő támogatója – és Szaúd-Arábia fő regionális ellenlábasa – Irán, amely szintén profitálna az olajárak emelkedéséből.

Az orosz gazdaságnak a 100 dolláros, a szaúdinak pedig annál is magasabb olajár fedezné a költségvetési kiadásait (az árszint jelenleg 55 dollár közelében van). Csakhogy az arab monarchiának 733 milliárd dolláros tartaléka van,  álításuk szerint sokáig fájdalommentesen képes elviselni az árzuhanást, ennek ellenére mégis az idei költségvetésben  megszorítások  várhatók. Oroszországnak viszont az alacsony olajár súlyosabb gondokat okozhat. A rubel stabilitása, nagy mennyiségű arany felvásárlás és a dollár kiitatása a kereskedelemből  erősíti az orosz gazdaságot.

A The New York Times szerint az Egyesült Államok vegyes érzelmekkel viszonyul a fejleményekhez. Washington ugyanis örömmel támogatna minden olyan kezdeményezést, amely az Assad mögötti orosz támogatás megszüntetésére irányul, de az olajárak emelkedése káros hatást gyakorolna gazdaságának több szegmensére.

Orientalista.hu  – MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑