Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2021. 12. 02.

A szaúdiak megpróbálhatták leállítani az ENSZ jemeni vizsgálatát

2021. 12. 02.

Szaúd-Arábia „ösztönzőket és fenyegetéseket” alkalmazott egy lobbikampány részeként, hogy leállítsa a jemeni konfliktusban valamennyi fél által elkövetett emberi jogi jogsértések ENSZ-vizsgálatát – írta a The Guardian brit lap az ügyet jól ismerő forrásra hivatkozva.

Egy esetben Rijád állítólag figyelmeztette Indonéziát – a világ legnépesebb muzulmán országát –, hogy akadályokat képezne az indonézek számára, hogy Mekkába utazzanak, ha a tisztviselők nem szavaznak az október 7-i határozat ellen – közölte a 444.hu.

Egy másik esetben Togo épp a szavazáskor jelentette be, hogy új nagykövetséget nyit Rijádban, és pénzügyi támogatást kap a királyságtól terrorellenes tevékenységek támogatására. 2020-ban Indonézia és Togo is tartózkodott a jemeni határozattól. Idén pedig mindketten az intézkedés ellen szavaztak.

Jemenben hét éve polgárháború dúl. Emberek tízezreit ölték meg, több millió lakos menekülni kényszerült. Az ENSZ szerint a jemeni helyzet a világ legrosszabb humanitárius válsága. Már 2018-ban kimondta az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának jelentése, hogy a jemeni kormány tagjai, és a Szaúd-Arábiát, illetve az Egyesült Arab Emírségeket magában foglaló koalíció valószínűleg súlyosan megsértett különböző elveket, ebbe pedig a háborús bűncselekmények elkövetése is beletartozik.

444.hu

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑