Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2016. 04. 11.

A szaúdiak megsértették a fegyverszünetet – tovább folytatják a népirtást

2016. 04. 11.

Szaúdi vadászgépek állítólag Jemen délnyugati Ta’izz tartományát számos ponton bombázzák, megsértve ezzel az épp most életbe lépő és ENSZ közvetítéssel megkötött fegyverszüneti megállapodást.

A jemeni al-Masirah hírportál számolt be, hogy egy szaúdi bombázó Ta’izz tartományban lecsapott Salah és al-Huban kerületekre, mindössze két órával azt követően, hogy a fegyverszünet vasárnap éjfélkor (21:00 GMT) hatályba lépett.

Jemeni források arról is beszámolnak, hogy szaúdi harci repülőgépek a jemeni főváros, valamint Omran tartomány több pontján is lecsaptak.

Rijád annak ellenére folytatja a bombázásokat, hogy kiadott egy nyilatkozatot, amelyben vállalta, hogy tiszteletben tartja a tűzszünetet. Szaúd-Arábia “tiszteletben fogja tartani a fegyverszünetet… de fenntartja magának a jogot, hogy válaszoljon”, a Húszi Ansarullah harcosok bármilyen támadásaira, olvasható a nyilatkozatban.

A húszik, továbbá az Ali Abdullah Saleh egykori elnökhöz hű szövetséges csapatok levelet küldtek az ENSZ-nek szombaton, melyben vállalták, hogy egész Jemenben “beszűnik a szárazföldi, vízi és légi katonai műveleteket”.

A fegyverszünetet Ismail Ould Cheikh Ahmed, az ENSZ jemeni ügyekkel foglalkozó különleges megbízottja jelentette be, úgy fogalmazva, hogy ez a lépés lecsendesíti a helyzetet a kuvaiti tárgyalások előtt, amiket április 18-ára ütemeztek.

Ahmed üdvözölte a tűzszünetet, és felszólította valamennyi hadviselő felet, hogy tartsák tiszteletben.

“Arra kérem a feleket és a nemzetközi közösséget, hogy továbbra is rendíthetetlenül támogassák az ellenségeskedés beszüntetését, ami az első lépése Jemenben a béke visszatérésének”, mondta. “Ez kritikus, sürgős és nagy szükség van rá. Jemen nem engedheti meg magának még több élet elvesztését.”

Az fegyverszünetet megelőzően a szaúdi vadászgépek fokozták a különböző jemeni városok elleni támadásaikat, melyeknek tucatnyi civil ház és ingatlan vált célpontjává.

Vadászgépek csaptak le a központi Ma’rib tartomány Sirwah kerületében, az északi Jawf tartomány Matun kerületében, és a délnyugati Lahij tartomány Karsh kerületében.

f15bac4c-c78f-4236-834d-26f65b0c0ed2

Remények és félelmek

Az elmúlt 18 hónapban a húszik irányítása alatt álló Szanaa lakosai remélik, hogy a békére irányuló kísérletek most sikeresek lesznek, miután a 2015-ben tartott két tárgyalási fordulón nem születtek eredmények.

“Belefáradtam a harcokba, a pusztításba, mindenbe”, mondta az 57 éves Huszein Ali. “A helyzet nagyon nehéz, az emberek munka nélkül, áram nélkül, víz nélkül élnek, és félelemben, hogy bármikor egy [szaúdi] bombázás megölheti azt, ami kedves nekünk.”

A 16 éves Amal Ahmed azt mondta: “Azt remélem, amikor reggel felébredek, hogy a háborúnak vége, és úgy mehetek én is, valamint az osztálytársaim iskolába, hogy nem kell félni a razziáktól és a haláltól.”

A rijádi rezsim 2015. év márciusában kezdte meg a Jemen elleni offenzívát, állításuk szerint azért, hogy eltöröljék a húszik Ansarullah Mozgalmát, és visszaállítsák a volt diktátor, Abd Rabbuh Mansur Hadi uralmát, aki Szaúd-Arábia hű szövetségesének számít.

A Szaúd-Arábia által indított háború kezdete óta közel 9.400 jemeni, köztük 4.000 nő és gyermek vesztette életét, és legalább dupla ennyien sebesültek meg. A földdel tették egyenlővé az elszegényedett ország szociális és egészségügyi létesítményeit, mint a kórházakat, iskolákat, gyárakat és elpusztították a civil infrastruktúra jelentős részét.

A jemeniek válaszul megtorló támadásokat hajtottak végre a szaúdi erők ellen hazájukban, és szaúd-arábiai célpontok ellen.

Orientalista.hu – (Press Tv, Persianews)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑