Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Terrorizmus

2016. 09. 15.

A szaúdiak petrodollárok segítségével exportálják a gyűlölet ideológiáját

2016. 09. 15.

Irán külügyminisztere szerint a szaúdiak régóta arra fordítják az olajból származó nyereségüket, hogy a szélsőséges vahabita ideológiát, azaz a terrorista csoportokat inspiráló “halálkultuszt” exportálják, hangsúlyozva, hogy a rezsim nem tudja tovább kijátszani az “Irán kártyát” szövetségesei megvezetésére.

A New York Times külső véleményeknek fenntartott rovatában szerdán közzétették Mohammad Javad Zarif írását, miszerint a Közel-Keleten és Afrikában minden terrorista csoportot, ami az Iszlám nevében pusztít, valójában a vahabizmus ihlette, mely nem más, mint “a gyűlölet és a szélsőségesség ideológiája”, amit széles körben prédikálnak Szaúd-Arábiában.

Az iráni diplomata hangsúlyozta, hogy az “Iszlám nevében sok erőszakot követtek el, melyek a vahabizmushoz vezethetők vissza”.

Szaúd-Arábia nyugati szövetségeseinek támogatásával sikeres volt a Közel-Kelet destabilizálásában, ami “azon hamis elgondoláson alapult, hogy ha még jobban káoszba taszítják az arab világot, az Iránt is veszélybe sodorja”, – írta.

mohamad-zarif-iran-kulugy

Mohammad Javad Zarif iráni külügyminiszter

Eddig a szaúdiak az “Irán kártyát” játszották ki, hogy rávegyék szövetségeseiket arra, hogy támogassák ezt a súlyos megtévesztést Szíriában vagy Jemenben, tette hozzá Zarif, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy ez biztosan változni fog, ahogyan egyre többen felismerik, hogy Rijád a szélsőségesség folyamatos támogatásával elutasítja a stabilizáló erőre vonatkozó igényt.

Az elmúlt években Rijád a regionális és a nyugati szövetségesei támogatásával bőséges ideológiai és pénzügyi támogatást nyújtott a Szíriában működő szélsőséges terrorista csoportoknak az Irán szövetségesének számító legitim damaszkuszi kormány megbuktatása érdekében.

A vezető iráni diplomata hozzátette, hogy bizonyos szaúdi felek a terroristákra a “mérsékelt” jelzőt aggatták, így nyíltan tudnak segíteni az ilyen csoportoknak a nyugati és regionális pártfogóikkal együtt.

vahabizmusEnnek kapcsán rámutatott egy folyamatban lévő szaúdi törekvésre, miszerint az al-Kaida szíriai leányvállalatát “mérsékelt” militáns csoportként ábrázolják egy PR fogás révén. A csoport nemrég azt állította, hogy leválnak al-Kaidáról és átnevezték magukat Jabhat Fateh al-Sham-ra, egy arra irányuló kísérlet részeként, hogy minél több támogatást nyerhessenek külföldi hatalmaktól.

A névváltozatás kapcsán Bahram Qassemi iráni külügyi szóvivő korábban azt mondta,“a játék célja, hogy a csoport lekerüljön a terrorista szervezetek listájáról, de a szélsőségesség és terrorizmus borzalmas képe nem tisztítható meg ilyen lépésekkel”.

Zarif jelen írásában is figyelmeztetett, hogy az ilyen csoportok folyamatos brutalitását “nem lehet photoshoppal eltüntetni.”

Az iráni top diplomata utalt továbbá a királyság vezetésével létrejött, egyes Perzsa-öböl menti arab államokat is tömörítő katonai koalícióra, amely 2015 márciusától egészen mostanáig napi szinten bombázza Jement, hogy aláássa a húszik Ansarullah mozgalmát, amely Rijád szerint “iráni támogatást” élvez.

“A világ nem engedheti meg magának, hogy csak üljön és nézze, ahogy a vahabiták a keresztényeket, a zsidókat, a síiták, és a szunnitákat is célba veszik. A Közel-Kelet nagy részén zűrzavar uralkodik, és súlyos veszéllyel fenyeget, hogy a megmaradt stabilitást aláássa a vahabizmus és többségi szunnita iszlám összecsapása”, – írta Zarif.

Megoldásként Zarif összehangolt cselekvésre ösztönözte az ENSZ-t, hogy el tudják vágni a gyűlölet és szélsőségesség ideológiáinak finanszírozását, és a nemzetközi közösséget azon csatornák vizsgálatára sürgette, melyeken keresztül a pénz és a fegyverek érkeznek a terroristákhoz.

Az iráni miniszter kitért továbbá arra is, hogy Szaúd-Arábia még mindig részese lehetne a régiót sújtó káosz megoldásának.

“Felkérjük a szaúdi uralkodókat, hogy tegyék félre a vádaskodás és félelem retorikáját, és fogjanak össze a nemzetközi közösséggel, hogy megszűntessék a terrorizmus és erőszak jelentette csapásokat, amelyek mindannyiunkat fenyegetnek.”

Orientalista.hu – (Persianews.vcp.ir, Press TV)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑