Cadmus fordítás Cadmus
Vélemény

2021. 07. 13.

A szegfűszeg virágai

2021. 07. 13.

Ez a történet Baszel Karfulról szól, egyike a sok ezer mártír katonának, akik harcoltak és életüket áldozták Szíriáért. Mindenki, aki ismerte őt vidám természetű és mindig mosolygó fiatalembernek tartotta, akinek hazája iránti szereteténél csak családjáért érzett szeretete volt nagyobb.

Lelkes hazaszeretete kulcsfontosságú volt abban, hogy ebből a szerény ifjúból legendás hős váljon. Három ellenséges harcjárművet semmisített meg, amelyek robbanóanyaggal voltak megrakva és öngyilkos merénylők vezették, valamint egy negyedikkel szállt szembe, amit a terrorista csoportok a hadsereg egy harcállása elleni támadásban használtak fel. Ezekkel a hősi cselekedetekkel megváltotta helyét a legdicsőbb mártírjaink között a mennyek országában.

Több volt, mint véletlen egybeesés, hogy Baszel egy orosz METISZ páncéltörő rakétaindító berendezést kezelt Ahmad Abbasz nevű bajtársa helyett, aki eltávozáson volt Tartuszban a nagybátyja temetése miatt. Hírszerzési információk kiértékelését követően a katonák parancsot kaptak, hogy vonuljanak az állásaikba és készüljenek fel dzsihádista fegyveres csoportok Kelet-Idleb felől várható támadására, amelynek során öngyilkos merénylők által vezetett és robbanóanyaggal megrakott, négy BMP gyalogsági harcjárművel akarják megrohamozni Aleppo város külső védelmi vonalait.

Miközben Baszel és egy katonatársa, Khattib azzal voltak elfoglalva, hogy tűzkésszé tegyék a METISZ indítóberendezést, bajtársuk Ahmad Abbasz telefonon hívta őket, hogy visszaérkezett Aleppoba, tud a várható összecsapásról és úton van visszafelé a szolgálati helyére, hogy felváltsa Baszelt a páncéltörő rajban.

Baszel válaszolt bajtársa mobilhívására, habár el volt foglalva azt mondta, hogy pihenjen és egyen valamit és azután térjen jöjjön vissza az állásukba.

Ahmad az mondta, hogy már evett és nincs szüksége pihenésre, valamint hamarosan visszérkezik a harctérre, az Aleppo városi Al-Zahra kerület peremén.

Hamarosan a pokol összes tüze szabadult el. Felfegyverzett dzsihádisták intenzív tüzérségi támogatással megtámadták Al-Zahra kerületet. A környékbeli polgári lakosság menekülésre kényszerült. Khattib súlyosan megsebesült és hősi halált halt. Baszel a védelmi állásban kapott lövést a vállán. Egy Abbasz Huszein nevű katona vette át Khattib helyét. Baszel kilőtt egy METISZ páncéltörő rakétát az első robbanóanyaggal megrakottt BMP harcjárműre, ami az általuk oltalmazott lakónegyed felé haladt Al-Zahra határában és az a levegőbe repült a vezetőjével együtt.

Ahmad Abbasz a távolból sürgette Baszelt, hogy vonuljon vissza az állásból a menekülő civilekkel együtt. “Már túl késő testvérem, a militánsok közel vannak és üvöltésük fültépő!” – válaszolta Baszel a bajtársa visszavonulást kérő könyörgésére.

Baszelnek sikerült még kettő darab robbanóanyaggal megrakott BMP gyalogsági harcjárművet eltalálni és megsemmisíteni a METISZ rakétáival. Közben a vahhabita terroristák megközelítették Baszel állását. Az odaérkező Ahmad Abbasz a Szíriai Védelmi Tudományos Kutatóközpont katonája volt, nem egy páncéltörő rakétatüzér, mégis képes volt segíteni bajtársát abban, hogy megsemmisítsen négy támadó robbanóanyaggal feltöltött BMP harcjárműből hármat.

A negyedik robbanóanyagos harcjármű már közvetlenül az állás előtt robbant fel, amikor Abbasz képes volt kilőni egy rakétát. A masszív robbanás lökéshulláma mindkettőjüket közeli épületek tetejére repítette. Baszel egy földszintes épület cserepes tetejére esett. A zuhanás gyötrelmes fájdalommal járt számára, ahol a hátára esett és képtelen volt eltörött lábait megmozdítani.

A támadó militánsok közeledtek, Baszel még mindig mozdulatlanul hevert a cseréptetőn a közeledő fegyveresek közelében. Abbasz lábai szintén összezúzódtak. Egy kislány, aki házban rejtőzködött megpróbálta elráncigálni Abbaszt onnan, azonban képtelen volt rá, mert nehéz volt a katona, emiatt kendőkkel takarta vérző lábait és megkönnyebbülve szaladt vissza a házba látva Abbasz bajtársait érkezni.

Jamen Szabbagh közkatona és Abu Ali Mahdi törzszászlós, aki egy idősebb ember, elérték Ahmed Abbaszt. Abu Ali ottmaradt, miközben az érkezők Jamennel az élen tovább haladtak Baszel felé kézifegyverek tüzének fedezetében, amelyet egy távolabb lévő szíriai katonától kaptak, aki megszállottan lőtt, hogy gyorsan nyílt utat biztosítson számukra Baszelhez. Baszel modulatlanul meredt a felhős égre, hallva bajtársai hívását. Nem válaszolt félve attól, hogy a közelben lévő vahhabita militánsok megtalálják.

Ahogy a dzsihádista fegyveresek visszavonultak és a hadsereg katonái előretörtek Ahmad Abbasz egy épület tetejére mászott. Onnan lenézve látta Baszelt a hátán feküdni a közeli cseréptetőn. Ahmadot látva Baszel óvatosan megmozdította kezét jelezve, hogy még életben van. Ahmad lerohant az épület lépcsőin és megpróbálta gyorsan elérni Baszelt, azonban nem sikerült neki a közelben lévő fegyveresek miatt.

Ekkor vált minden világossá Baszel számára. Az ég oly tiszta volt, mint az édesanyja szeméből hulló könnyek, a szellő hasonló dallamokat keltett, mint a nyár éji hullámok a tengerparton, a felé közeledő katonák lépte olyan volt, mint a madarak éneke, amit békés falujában Drekish határában halott. Hirtelen minden elcsendesedett számára, amikor az ég sötétbe borult. Egy dzshihádista fegyveres magasodott fölé, miután észrevette. Baszel nem mozdult, mepróbálta halottnak tettetni magát. Azonban nem sikerült. A vahhabita terroristák még a hősi halált halt katonákba is belelőnek, meggyalázva a holtakat. A militáns Baszel fejére célzott fegyverével, aki nyitott szemmel várta végzetét, mint az aleppoi Al-Khindi Kórházat védő bátor katonák kivégzésük előtt 2013. áprilisában.

Egy lövedék éles zaja törte meg a félelem nélküli csendet, ami csak pillanatokig tartott. Ez a lövedék Baszel fejébe hatolt, egy másik a szívébe. Ezek a lövedékek végeztek egy katonával, aki hitével, elhatározottságával, türelmével és erejével megmentette Aleppo egy sokat szenvedett kerületét.

Végül a katonatársai elérték Baszelt, Ahmad Abbasz rohant oda és a saját karjaiban emelte fel. Nem gondolkodva, gyorsan vitték őt a közeledő katonai mentőhöz, ami kórházba szállította. Az orvosok már csak azt mondhatták, hogy hősi halált halt.

A szegfűszeg virágai:
hősi halottak:
– Baszel Karful, Tartusz tartomány, Al-Drekish;
– Buwajdat Al-Zamam;
megsebesültek:
– Abbasz Al-Husszein, Hama tartomány, Misziaf;
– Ahmad Abbasz, Tartusz tartomány, Maszaken El-Iszment;
– Jamen Szabbagh, Lattakia tartomány, Al-Kurdaha;
– Abu Ali Mahdi, Idleb tartomány, Al-Fua;
– Khattib, Nubol.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg (Syrian Arab Army,  William Abdallah)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑