Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2022. 12. 01.

A szélsőséges cionistákra bízta Netanyahu a palesztinok ellenőrzését

2022. 12. 01.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök-jelölt a Vallásos Cionizmus nevű párttal kötött koalíciós megállapodásban a Becalel Szmotrics vezette, telepeseket képviselő pártnak felügyeletet biztosított a palesztinok felett Ciszjordániában – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet csütörtök este.

A Likuddal kötött megállapodás szerint a Vallásos Cionizmus minisztert nevez ki a Honvédelmi Minisztériumba, aki nem a honvédelmi miniszternek, hanem a miniszterelnöknek lesz alárendelve, s aki átveszi a polgári közigazgatás hatáskörét, és koordinálja a kormány tevékenységét az 1967-ben elfoglalt területeken.

Ha az egyezmény szerint Szmotrics fogja irányítani a ciszjordániai polgári közigazgatást, akkor várhatóan elősegíti a telepes építkezéseket, miközben “elfojtja” a palesztinok építési terveit és építkezéseit a C területen, bontási parancsokat adhat ki az illegális épületekre.

Ez a döntés a ynet szerint próbára teheti az új kormány kapcsolatát a nemzetközi közösséggel, különösen az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval. Washington a közelmúltban jelentősen megkönnyítette a külföldiek beléptetési eljárását Ciszjordániába, s ezeket az új szabályokat nemrég tették közzé.

A nemzetközi közösség napi szinten együttműködik humanitárius ügyekben az izraeli hatóságokkal Ciszjordániában, különösen az Izrael felelőssége alá tartozó C területeken.

Az Egyesült Államok a színfalak mögött azon dolgozott, hogy meghiúsítsa Szmotrics kinevezését védelmi miniszterré, de a polgári közigazgatás és az izraeli kormány ciszjordániai koordinátorának ellenőrzésével felelős lesz az amerikaiak és az európaiak számára nagyon érzékeny kérdésekben.

A palesztin külügyminisztérium közleményében arra figyelmeztetett, hogy a következő izraeli kormány irányvonala, s különösen Szmotrics és Itamar Bengvír “fokozatosan uralkodóvá válik az ország döntéshozó központjaiban, és átveszi az irányítást a palesztinokkal szembeni izraeli politikai magatartás felett.

“Az izraeli szélsőjobb megpróbálja ellenőrizni a palesztin polgárokkal kapcsolatos jogköröket, ellenséges politikai tervek, palesztinokkal szembeni rasszizmus és gyarmatosítás egyértelmű jeleként”- vélekedett a palesztin külügyminisztérium.

A palesztin külügyi tárca közleményében felszólította a nemzetközi közösséget egy olyan harmadik fél kijelölésére, mely elkötelezné magát arra, hogy védelmet nyújtson a palesztin állampolgároknak.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑