Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2018. 09. 17.

A Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepe

2018. 09. 17.

A Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepe 335. szeptember 13-ára nyúlik vissza, amikor Jeruzsálemben  felszentelték a bazilikát, amelyet Nagy Konstantin császár emeltetett Krisztus sírja fölé. Jézus keresztjének felkutatása Nagy Konstantin császár édesanyjának köszönhető. Szent Ilona  anyacsászárné katonái találták meg Jeruzsálemben. A Keresztet szeptember 14-én ünnepélyesen felmutatták az összegyűlt népnek. Innen az elnevezés: Szent Kereszt felmagasztalása.

A Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén két történelmi eseményre, Krisztus keresztjének megtalálására, valamint Nagy Konstantin császár által építtetett jeruzsálemi bazilika felszentelésére emlékeznek az ortodox és katolikus egyházak.

Szent Konstantin császár és Ilona császárnő kezeikkel együtt tartják a Szent Keresztet

Jézus Krisztus halála és feltámadása után, a Szent Kereszt sokáig el volt rejtve a keresztényeket üldöző zsidók elől, akik csirájában meg akarták semmisíteni a fiatal keresztény közösségeket és azok szent ereklyéit.

Jézus keresztje sokáig egy kis domb alá volt temetve. 135-ben Hadriánusz császár Róma védelmére egy templomot építettet a domb tetejére. Így kétszáz évig csak sejteni lehetett hol található a keresztények legszentebb ereklyéje.

A Szent Keresztet végül 326. szeptember 13-án találták meg, miután Szent Ilona, Nagy Konstantin császár édesanyja elrendelte az ereklye felkutatását. A keresésre az anyacsászárné háromezer katonák küldött Jeruzsálembe. A katonák megegyeztek abban, hogy amelyikük megtalálja a keresztet rejtő dombot tüzet gyújt ezzel jelezve a többieknek, hogy előkerült a Szent Kereszt. A történet szerint Szent Ilona Jeruzsálembe ment, és végül egy öreg zsidó útmutatása alapján sikerült megtalálni egy gödörben a gonosztevők keresztjével együtt Jézus feszületét. Mivel a kereszt felírása elkeveredett, az Úrhoz fordultak, hogy adjon jelet az igazi keresztről.

Először egy beteg asszony érintette meg a keresztet, aki nyomban meggyógyult majd egy temetésre vitték az ereklyét. Az igazi kereszt érintésére a halott feltámadt.

A katonák végül tüzet gyújtottak ezzel jelezve, hogy megtalálták a Jézus keresztjét. A csodák hírére sok ember gyülekezni kezdett a Golgota hegyen. A nagy tömeg miatt már nem volt lehetőség arra, hogy mindnyájan megérintsék Jézus keresztjét. Ezért Makariosz pátriárka magas helyre állva felemelte a Szent Keresztet.

Maloulai ünnepség:

Jézus követőinek mindennapi részévé vált a kereszt. A hétköznapi élet tudatos, és véletlenszerű tartozéka. A kereszt megtalálható a szobák falán, az utak mentén, a templomtornyok tetején, a nyakunkba hordjuk, vagy éppen az imádkozás előtt magunkra rajzoljuk vagyis keresztet vetünk.

A Közel-Keleten hatalmas ünnepséget tartanak Szent Kereszt magasztalásának napján. A régi hagyományokat felelevenítik. A magaslatokon tüzet gyújtanak, a hívők körmenetet tartanak és felemelik a magasba a keresztet.

Észak-Iraki Al- Bagdadi keresztény város ünnepsége:

Szíriai Kamishli városban tartott ünnepi liturgia:

.

A Ninive völgyi Qaraqosh asszír város ünneplése:

Asszír -arámi mise az iraki Dohukból: 

A cserkészen felvonulást tartanak, a férfiak Jézust dicsőítő szavakat skandálnak. Épp úgy mint a szíriai Maloulában, ahol az arámi férfiak végigjára a kis falu utcáit – Dicsőítsd az Istent! Imádkozz! Emeld fel a keresztet! – mondatot skandálják.

Damaszkuszi körmenet:

Jézus Krisztus megfeszítése előtt a kereszt a szégyen és a tehetetlenség jelképe volt. A Megváltó feltámadásával a szeretet, a remény és a győzelem jelképévé vált. A keresztény művészetben a kereszt győzelem jele és az üdvösség fáját szimbolizálja, amelyen Jézus Krisztus királlyá dicsőül. A kereszt hitünk központi részévé vált. Általa nyertük el megváltásunkat.

S4C.news – Kassab Adonis

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑