Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2016. 05. 01.

A Szent Tűz körbejárja az ortodox keresztény világot

2016. 05. 01.

A keleti ortodox egyházak ma ünneplik Jézus Krisztus feltámadásának napját. Etiópiától egészen Oroszországig külön repülőjáratokon viszik el a Jeruzsálemben meggyújtott szent tűz lángját.

A Húsvét előtti böjt utolsó hetében már nagy készülődések vannak a keleti keresztény templomokban. Nagycsütörtökön az utolsó vacsora estéjén, keresztények körbejárják a környék templomait, ahol több órás szentmiséket tartanak.

Nagypénteken, Jézus keresztre feszítésének napján, körmeneteket tartanak a helyi cserkész szervezetek. A különböző egyházhoz tartozó ortodox keresztények ezen a napon is több templomot látogatnak meg.

nagypénteki körmenet Damaszkusz

Nagy Pénteki körmenet Damaszkuszban

A nagyhét szombatja imádságokkal és a vasárnapi ünnepekre való készülődéssel telik. Sokan kolostorokba és szent helyekre zarándokolnak.

A Tűzszentelés napján Jeruzsálembe ezrek érkeznek, az ortodox keresztény Húsvét Nagyszombatján.

Az ortodox keresztény hívők a hagyományoknak megfelelően ezen a napon is felkeresték a jeruzsálemi Szent Sír-templomot. A templom belső szentélyében a jeruzsálemi görög ortodox pátriárka ezúttal is tovább adta a “szent tűz” lángját a jelen lévő hívőknek. A tűzszentelési szertartás az ortodox hit szerint arra emlékeztet, hogy Jézus ma is az emberek között van.

A Szent Tűz megjelenik a Szent Sír kápolnában

Minden évben csoda történik a Szent Sír-kápolnában

A IV. századra visszanyúló szokás szerint, amikor Nagyszombatkor a pátriárka egyedül imádkozik Krisztus sírjánál a Szent Sír-kápolna sötétjében, akkor a kövön, amelyre a hagyomány szerint Jézus testét fektették, fellobban egy láng, amellyel azután a pátriárka már a hívők jelenlétében meggyújtja a templom bejáratánál elhelyezett két gyertyát.

Az ortodox hit szerint a láng csodálatos körülmények között, külső beavatkozás nélkül jelenik meg a sírban. Az örökkévalóságot, a békét és a megújhodást jelképező “szent tüzet” a templomban és a környező utcákban összegyűlt hívők a kezükben tartott gyertyákat, fáklyákat meggyújtva adják tovább egymásnak.  A lángot tovább szállítják közeli és távoli keresztény településekre.

A Szent Tűz körbejárja az egész ortodox keresztény világot

A húsvétot ünneplik az ortodox keresztények, ez a legfontosabb egyházi ünnepük.

Az orosz fővárosban az elnök, Vlagyimir Putyin és Dimitrij Medvegyev miniszterelnök is elment a misére, a Megváltó Krisztus székesegyházba. A szombat este kezdődött szertartás vasárnap reggelig tart. A szent misén résztvevő hívek alig várják már a Szent Tűz megérkezését, amit már 2003 óta minden évben egyenesen Jeruzsálemből hozatnak külön repülőgéppel.

A Szent Tűz a világ minden ortodox közösségéhez eljut idén is. Így Szíriába, Jordániába, Egyiptomba, Libanonba, Örményországba, Oroszországba, Szerbiába, Romániába, Görögországba és Etiópiába is eljut A Szent Tűz lángja.

.

Az Ortodox naptár

Jelenleg az Ortodox Egyházban két féle naptár is használatos: a julián naptár (ónaptár) és a javított julián naptár (újnaptár). 1923-ig minden helyi ortodox egyházban az ónaptárt használták, amely a Gergely-naptárhoz képest 13 napi késésben van. Ezért ünnepli az Ortodox Egyház az Úr Születésének ünnepét (Karácsony) január 7-én. Ma már azonban minden helyi egyház szabadon áttérhet az újnaptárra. A Húsvét ünnepét és a húsvéti ünnepkört minden helyi egyházban továbbra is julián naptár szerint ünneplik, amelynek időpontja kihat az összes további vasárnap istentiszteleti rendjére. Ebben tehát megmaradt az ortodoxián belül a liturgikus egység, amelynek oka az, hogy az Ortodox Egyház legnagyobb ünnepe (Ünnepek Ünnepe) a Húsvét és ezért nem tartozik a tizenkét nagy ünnep közé sem.

Az egyházi év szeptember 1-én kezdődik és augusztus 31-én zárul. Szűz Mária születése és elszenderülése fogja közre a liturgikus évet, amely során vannak állandó és mozgó ünnepek. Az év minden napján az Egyház valamely szentről emlékezik meg.

A mozgó ünnepek között említhetjük a Húsvét szent ünnepét, amelynek időpontját, a tavaszi napéjegyenlőséget és az azt követő első tavaszi holdtöltét követő vasárnapon ünnepel Szent Egyházunk. Ősi szabály szerint az Ortodox Egyházban a Húsvét nem eshet egybe a zsidó húsvéttal. Ha ugyanakkorra esne a zsidó húsvét, akkor az ortodox keresztények a Húsvét ünnepét egy héttel későbbre halasztják.

Orientalista.hu – Sinoda (Russia Today, MTI, SANA, Euronews, Ortodox kereszténység

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑