Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2015. 11. 13.

A szír kormányerők visszafoglaltak egy kulcsfontosságú várost Aleppó mellett

2015. 11. 13.

Katonai források jelentik, hogy a szír fegyveres erők visszaszerezték az ellenőrzést al-Hederben, ami egy stratégiailag fontos pont Aleppó városától délre. Az eddig a területet ellenőrzése alatt tartó Takifiri milícia, valamint a hozzá hasonló terrorszervezetek ezzel egyre inkább visszaszorulnak, miközben a szír hadsereg egyre nagyobb és nagyobb területeket von ellenőrzése alá – írta a PressTV.

„A szíriai hadsereg és szövetségesei teljesen ellenőrzésük alatt tartják al-Hadert”– nyilatkozta a hadsereg egyik tisztje tcsütörtökön.

Al-Hader körülbelül 10 km-re helyezkedik el a kulcsfontosságú Aleppó-Damaszkusz autópályától, melyet a kormánybarát szír erők visszafoglaltak még hetekkel ezelőtt.

A jelentések szerint a Libanoni ellenállási mozgalom, a Hezbollah is hozzájárult a város felszabadításához.

A Hezbollah által üzemeltetett csatorna, az al-Manar azt nyilatkozta, hogy Hadert jelenleg a szír haderők teljes ellenőrzés alatt tartják.

Azt is mondta, hogy ez az eredmény azután valósult meg, miután a szír kormányerők bejutottak azokba az erődökbe, melyek a várostól keletre helyezkedtek el, s melyeket a Nuszra Front, valamint az Ahrar al-Sham terrorszervezetek tartottak ellenőrzésük alatt.

„A város a legnagyobb központja a terrorszervezeteknek dél-Aleppóban, elfoglalása által közelebb jutott a hadsereg a kulcsfontosságú Aleppó-Damaszkusz autópályához.” – jelentette a Syrian Observatory for Human Rights, egy Nagy-britanniai székhelyű szervezet, mely kapcsolatban áll a külföldi támogatású kormányellenes terrorcsoportokkal.

A kormányerők csupán két nappal azután arattak itt győzelmet, hogy bevittek egy igen nagy ütést az Iszlám Államnak , azzal hogy visszaverték az ostromerőiket a Kwairis légibázisnál, mely északkelet Aleppóban helyezkedik el. A szír kormány és hadsereg azt nyilatkozta, hogy ez az áttörés nagyban megnövelheti a szír kormányerők mozgásterét, valamint a továbbiakban sokkal hatékonyabb támadásokat indíthatnak a terrorszervezetek ellen.

A SANA ügynökség szíriai hivatalos forrása is azt jelentette, hogy a hadsereg egységei és az önkéntes szövetséges milíciák sikeresen visszafoglaltak kulcsfontosságú településeket és tanyákat Aleppó tartomány délnyugati területein.

Egy katonai forrás szerint ezek a visszafoglalt falvak: Tallet al-Arbaeen, Khirbet al-mazare, Khirbet Nizha és Khirbet al-Mshaeweh.

Szíria már több, mint négy éve szenvedi a külföldi támogatásokkal rendelkező milíciák terrorcselekményeit, melyért Assad kormánya számos külföldi országot is felelősnek nevezett meg, köztük Törökországot és Szaúd-Arábiát.

A szíriai kormányerők térnyerése a Daesh (ISIS) milíciái, és az egyéb terrorszervezetek ellenében azután kezdődött meg, hogy az oroszok légicsapásaikkal kezdték fedezni őket. Ez körülbelül hat hete kezdődött meg.

A hivatalos adatok szerint 2011. márciusa óta több, mint 250 000 ember halt meg, és sok százezren kényszerültek otthonaikat elhagyni a szíriai válság miatt.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑