Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 09. 08.

A szír külügyminisztérium szerint a brit rendezési terv gyámságot takar

2016. 09. 08.

A brit külügyminiszter Szíriával kapcsolatos kijelentései távol állnak a valóságtól, és arról árulkodnak, hogy Boris Johnson nem érti, mi folyik a közel-keleti országban – hangsúlyozta csütörtökön kiadott közleményében a szíria külügyminisztérium a brit politikus előző napi újságcikkére reagálva.   

“Boris Johnson kijelentéseiből kiderül, hogy a brit külügyminiszter teljesen elszakadt a valóságtól és nem fogta fel, hogy a mandátum(terület) és a gyámság ideje nem tér vissza” – olvasható a dokumentumban, amelyet az állami média idézett. A közlemény szerint a brit külügyi tárcavezető nyilatkozata jól mutatja London szerepét a Szíria elleni “agresszióban”.

Nem professzionális hadsereg támadásának tűnik a klórgáz bevetése


Horváth József biztonságpolitikai szakértő szerint primitív, nem egy professzionális hadsereg által elkövetett akciónak tűnik a szíriai klórgáztámadás.

A támadás egy “játszmának” tűnik, amellyel az Assad rendszerér akarják lejáratni, és az oroszok segítségével végrehajtott előrenyomulásuk sikerét akarják politikailag csökkenteni – mondta el a szakértő.

A szakértő szerint a térséget érintően az orosz-amerikai megegyezés kulcsfontosságú kérdés. Kitért ugyanakkor arra is, hogy Törökország most döntött arról, egyrészt a kurdok előretörésének megakadályozása érdekében, másrészt az amerikaiakkal karöltve sikerként szeretnék felmutatni, hogy Rakkát elfoglalják. Ha viszont Rakkát elfoglalják, akkor az Iszlám Állam még hátrébb szorul a közel-keleti térségben, és ennek következtében “rövid időn belül realitássá válhat”, hogy Európába csoportosít át erőket a terrorszervezet – hívta fel a figyelmet Horváth József.

A brittek még mindig mérsékelt ellenzékről beszélnek

Johnson a The Times című konzervatív brit napilapnak írt, szerdán megjelent cikkében úgy vélekedett, hogy “még mindig van esély” a szíriai ellenzék tárgyalócsoportja által Londonba hozott rendezési elképzelés megvalósítására.

A brit külügyminiszter szerint ha az amerikaiak és az oroszok együttes erőfeszítéssel tűzszünetet tudnak elérni Szíriában, akkor újrakezdődhetnek az elakadt genfi béketárgyalások. A tárcavezető szerint “még az oroszok is elfogadják”, hogy politikai átmenetre van szükség Szíriában. Oroszország azonban katonai erejét felhasználva tartja hatalmon Bashar Al-Assad elnököt, és amikor azt kérik tőlük, hogy adjanak magyarázatot erre a “láthatóan védhetetlen magatartásukra”, makacsul csak azt ismételgetik, hogy mi következne Szíriában Assad után.

Johnson beismerte, hogy Irakban a Nyugat valóban teljes kudarcot vallott, mert nem készült fel a Szaddam Hussein  eltávolításának következményeire, és ennek káosz lett az eredménye.

Szíria  azonban két okból is különbözik Iraktól: Assad egyrészt korántsem olyan erős helyzetű vezető, mint Szaddám Huszein iraki elnök volt. – állítja  Johnson. A brit külügyminiszter nem vette számításba, hogy Hussein rendszerét pár hét alatt sikertült megdönteni míg Assad kormányát és a Szíriai Arab Hadsereget több mint 5 éve tartó háború se törte meg.

Johnson szerint Irakkal ellentétben az Aszad-rendszerrel szemben van alternatíva, egy olyan ellenzéki csoportosulás formájában, amely tudja, hogy a fennálló államszervezetet nem lehet csak úgy félresöpörni.

A ma magát “mérsékelt ” ellenzéknek nevezet csoportok vezetői a szíriai Al-Kaidával és más isza,ista szsevezetekkel állnak kapcsolatban. A  nyugat által támogatott HNC vezetősége három évvel ezelőtt azért lobbizott, hogy az Egyesült Államok ne nyilvánitsa a Nuszra Frontot terrorszervezetnek.

Az Európai Unió “fővárosában” Brüssszelben élő  Haitham Al-Maleh a nyugat által támogatott Szíriai Nemzeti Koalíció egyik vezetője egy arab csatorának adott interjújában kijelentete Assad helyett, inkább Iszlám Államot választaná, ha a nyugat válaszút elé állítja az ellenzéki tömörülést.

Orientalista.hu – Zenobia (M1, MTI nyomán)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑