Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2017. 09. 27.

A Szíriában megölt tábornok Oroszország négy legfontosabb katonai vezetőjének egyike volt

2017. 09. 27.

A háromcsillagos orosz tábornok Oroszország egyik legmagasabb rangú, műveleti erőket irányító katonai vezetője volt. Amerikai források most azt találgatják, vajon milyen ellencsapásra készülhet a szíriai orosz haderő, és ez vajon mennyiben érintheti a térségben tevékenykedő amerikai erőket, illetve arab vagy kurd szövetségeseit.

Valerij Asapov, az orosz fegyveres erők altábornagyának vasárnapi halálát követően az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy a tábornok az Iszlám Állam (ISIS/ISIL) fegyveresei elleni harcok közben halt meg.

A minisztérium közlése szerint Asapovot akkor érte a halálos aknagránát-támadás, amikor a szíriai kormányerők katonái által felügyelt parancsnoki ponton a Deir-ez-Zór városa felszabadítását irányító szír katonai vezetőkkel találkozott.

Oroszország egyébként a támadás helyszínén szeretné a második legnagyobb szíriai katonai bázisát felépíteni. 

A támadásról és konkrét körülményeiről egyelőre keveset tudni. Az eddigi hírek szerint a tábornok mellett egy ezredes és egy tolmács életét is kioltó aknavető támadás a szíriai viszonyokhoz képest rendkívül pontos és tűpontosan időzített volt. Úgy tudni, hogy összesen három aknagránátot lőttek ki és mindegyik célba talált és pont akkor amikor a célterületben tartózkodott az orosz tábornok. Ezek alapján sokan azt feltételezik, hogy valósidejű felderítő eszközök igénybevétele mellett nagy valószínűséggel GPS vezérlésű aknagránátokat lőhettek ki. A feltételezések szerint ilyen gránátokkal pedig csak az USA és a brit hadsereg különleges alakulatai rendelkeznek a térségben. 

Valerij Asapov altábornagy eddig a legmagasabb rangú orosz katonatiszt, aki a szíriai harcok során esett el.

Asapov ráadásul nem csak a szíriai front vonatkozásában számított az orosz vezérkar magas rangú tagjának, mivel ő volt az 5. hadsereg parancsnoka is Oroszország Keleti Katonai Körzetében, ami az orosz fegyveres erők négy stratégiai parancsnokságának az egyike. Asapov hadseregcsoportjának a központja egyébként az oroszországi Távol-Keleten van Usszurijszk városában, mintegy 98 km-re Vlagyivosztoktól.

A háromcsillagos orosz tábornok megölésével összefüggésben több, a szír háborús eseményeket figyelemmel kísérő amerikai híroldal is az aggodalmának adott hangot.

Az amerikai elemzések szerint félő, hogy az orosz hadsereg a tábornoka halálért az Egyesült Államokat fogja hibáztatni, mivel a gyilkos aknatámadást egy, a napokban az Iszlám Államtól az USA és a vele szövetséges kurd SDF erőihez átállt arab milícia területéről indították.

A helyi iszlamista fegyveres csoport vezetője Ahmad Abu Khawla – aki eddig az Iszlám Állam oldalán harcolt – néhány napja ráadásul hivatalosan a parancsnoka is lett annak a katonai tanácsnak, amelyet az Egyesült Államok különleges erői hoztak létre.

A térségben egyébként már az orosz tábornok halála előtt is pattanásig feszült volt a helyzet.

Ennek a legfőbb oka pedig a térség olaj- és földgázlelőhelyeinek és kitermelő helyeinek a birtoklásáért folyó versenyfutás az orosz-szír illetve az amerikai-kurd erők között.

Az Iszlám Állam által megszállt területek felszabadításában olyannyira nagy a verseny, hogy az amerikai-kurd SDF erők gyakorlatilag abbahagyták Rakka ostromát, és minden erejüket átcsoportosították a Deir-ez-Zór környéki olaj- és gázmezők megszállásáért vívott harcokhoz.

A tábornokuk halála miatt várható orosz ellenlépésekről nincs hír, azonban nem messze a tábornok halálát okozó aknatámadás helyszínétől komoly stratégiai fontosságú lépést tettek meg azzal, hogy a szíriai orosz haderő mérnök alakulatai MARM panelekből pontonhidat építettek az Eufrátesz folyón.

888.hu – Vincze Viktor Attila

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑