Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2018. 12. 29.

A Szíriai Arab Hadsereg bevonult Manbedzs városába (képek, videók)

2018. 12. 29.

A Szíriai Arab Hadsereg hivatalos bejelentése szerint a szíriai hadsereg alakulatai bevonultak Manbedzs városába.

,,A mai napon a Szíriai Arab Hadsereg egységei bevonultak Manbedzs városába és felvonták a Szíriai Arab Köztársaság lobogóját.,,

Az esemény azért jelentős, mivel az Észak-Szíriában lévő Manbij évekig az Iszlám Állam, és különböző terrorista csoportok megszállása alatt volt, majd pedig a kurd Népi Védelmi Erők (YPG) ellenőrzése alá tartozott.

A néhány napja tett bejelentés az amerikai kivonulással kapcsolatban azonban változtatott a YPG és más kurd csoportok hozzáállásán, hiszen török hadsereg offenzívára készül az amerikai támogatás nélkül maradt kurd csoportok ellen.

A kurd YPG tegnap be is jelentette, hogy kivonul Manbedzs városából és más általa ellenőrzött területről és azokat átadja a Szíriai Arab Hadseregnek. A szervezet nem titkolta, hogy lépését a török fenyegetés motiválta.

A Szíriai Köztársasági Gárda egyik menetoszlopa úton volt Manbedzs városba, Aleppo tartomány északkeleti részén.

,,A hódító török állam fenyegető kijelentése miatt, vagyis, hogy megszállja Észak-Szíriát és kitelepíti annak lakosait Al-Bab, Jarablus és Afrin térségében, mi a Népi Védelmi Erők kivonjuk erőinket Manbedzsból és csapataink az Iszlám Állam (ISIS) elleni harcra koncentrálnak minden fronton az Eufrátesz folyótól keletre.,,

,,Ezzel kapcsolatban meghívtuk a szíriai kormány csapatait, mely elkötelezett abban, hogy ugyanazt az országot, nemzetet és határokat védi, hogy erősítse meg az ellenőrzést azok felett a területek felett, melyekről csapataink kivonultak, különösen Manbedzsban, valamint védje meg ezeket a területeket a török inváziótól.,,

Nagy örömmel fogadták a szíri katonákat:

A szíriai hadsereg hangsúlyozta, hogy minden szíriai állampolgár és más ott lévő biztonságát szavatolják, a nemzeti szuverenitás megőrzése érdekében össze kell fogni, és a haderő elszánt, hogy minden támadóval leszámoljon.

Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője pozitív lépésként értékelte a fejleményt, hozzátéve, hogy az a térség helyzetének a stabilizációját szolgálja. Nem sokkal korábban a YPG közleményben kérte fel a hadsereget, vegye át az ellenőrzést a YPG fennhatósága alatt lévő területek felett, kiemelve az észak-szíriai Manbedzs városát.

Irán üdvözölte a szíriai csapatok bevonulását Manbedzsba. „A szíria zászló kitűzése fontos lépés Szíria egysége szempontjából” – hangoztatta Bahram Kászemi iráni külügyi szóvivő a tárca honlapján közzétett állásfoglalásában. Kászemi szerint ez a fejlemény hozzájárulhat a 2011 óta dúló polgárháború lezárásához.

Orientalista.hu – Al-Isfahani

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑