Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2017. 03. 10.

A Szíriai Arab Hadsereg és szíriai kurd erők együtt szállnak harcba a török csapatok ellen

2017. 03. 10.

Szerdán a Török Hadsereg, a Harakat Ahrar Al-Sham, a Fajlakk Al-Sham vahhabita terrorszervezetek és az FSA számos turkmen fegyveres terrorista csoportja új támadást indítottak a Szíriai Arab Hadsereg és a kurd milicisták ellen az Al-Bab és Manbedzs közötti térségben.

A Szíriai Arab Hadsereg és a “Szíriai Demokratikus Erők” (SDF) által tartott védelmi állásokat megtámadva a török vezetésű “Eufrátesz Pajzs” hadművelet militánsai (magyarul: a Török Hadsereg és vahhabita terrorista szövetségesei) megkísérelték kiszorítani a szíriai kormánycsapatokat és a kurd harcosokat több Arima körüli faluból.

Batuszhijah faluban a török kormány támogatta vahhabita fegyveresek foglyul ejtették a Szíriai Nemzetvédelmi Erők (NDF) két katonáját, ezzel húsz főre emelkedett az elmúlt héten a török-vahhabita fogságba esett szíriai katonák és nemzetvédelmisek száma.

Az összecsapások kifejezetten hevesek voltak Al-Bughaz körül; ezt a falut vállt a vállnak vetve, közösen védik a “Szíriai Demokratikus Erők” (SDF) kurd milicistái, a Manbedzsi Katonai Tanács, a Szíriai Nemzetvédelmi Erők (NDF) és a Szíriai Határőrség katonái. Az egyik FSA-hoz tartozó vahhabita fegyveres csoport azt állítja, hogy megsemmisítette a “Szíriai Demokratikus Erők” (SDF) kurd harcosainak egyik robbanóanyaggal megrakott gépjárművét Al-Bughaz közelében.

Az összecsapások során egyik fél sem tett szert többlet területü nyereségre.

Tegnap reggel Mevlut Cavusoglu megerősítette, hogy az “Eufrátesz Pajzsa” nevű hadműveletben résztvevő török erők és vahhabita szélsőséges szövetségeseik célja kiűzni a szíriai kurdokat Manbedzsből: “Meg fogjuk támadni a YPG-t (vagyis a Szíriai Demokratikus Erőket) Manbedzsben … Meg fogjuk szabadítani Manbedzset a terror igája alól.”

A YPG-t (a Kurd Népi Védelmi Bizottságokat) az Egyesült Államok is támogatja, Manbedzs közelében különleges műveleti erőket állomásoztat, annak ellenére, hogy a YPG-t sokan a betiltott törökországi Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) testvérszervezetének tartják.

Tegnapelőtt a Szíriai Arab Hadsereg bevonult a térségbe, hogy segítséget nyújtson a szíriai kurd milicistáknak az Oroszország által közvetített egyezmény részeként, amely szerint a kurd erők húsznál több települést engednek át a Szíriai Arab Hadseregnek.

Orosz tengerészgyalogos és katonai rendész alegységek szintén jelen vannak a térségben a kurd Népi Védelmi Bizottságok és a Szíriai Arab Hadsereg oldalán; Moszkva közvetítőnek bizonyul a szembenálló felek között.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑