Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Haditudósítás

2018. 01. 21.

A Szíriai Arab Hadsereg felszabadította Abu Al-Duhur légibázist (videó)

2018. 01. 21.

A szíriai kormányerők számos ellenséges állást elfoglaltak a repülőtér körül és lezárták a kelet-idlebi katlant.

Január 20-án a szíriai kormányerők, élen a hadsereg Tigris Alakulataival benyomultak a stratégiai helyzetű Abu Al-Duhur légi bázisra és felszabadították Um Tina, Maziunah, Alijah és Um Wadi falvakat Idleb tartomány keleti részén.

A Szíriai Arab Hadsereg és szövetségesei ezzel teljesen bekerítették a Hajat Tahrir Al-Sham (Al-Kaida vezetésű) terrorista koalíció és az ISIS terrorszervezethez átállt militáns csoportokat Idleb tartomány keleti részén és Északkelet-Hamaban.

Szíriai kormánypárti források szerint a Tigris Alakulatok már az Abu Al-Duhur légi bázist is felszabadították a nap első felében, azonban ezt kezdetben nem erősítették meg fotók és videó felvételek.

Január 20-án délutánra a Szíriai Arab Hadsereg Tigris Alakulatai és a Hezbollah teljesen biztosították a stratégiai fekvésű légi bázist Idleb tartomány keleti részén, miután aznap délután benyomultak a területére, közölte a libanoni Hezbollah mozgalom szíriai médiaszolgálata.

A forrás hozzátette, hogy a Szíriai Arab Hadsereg szintén elfoglalta Zifr Szagir, Zifr Kabir, Dabszhijah, Tal Szalmo Dzsanubi, Raszm Abd és Buwajtijah falvakat és magaslatokat, a Hajat Tahrir Al-Sham terrorista koalíció fegyvereseitől délre és délkeletre az Abu Al-Duhur légi bázistól.

Az Abu Al-Duhur Katonai Repülőtér visszafoglalására indított végső rohamot megelőzően, a Szíriai Arab Hadsereg egységei Aleppo tartomány délkeleti részén elérték a Tigris Alakulatok állásait keletre a légi bázistól, miután elfoglalták Umm Tinah falut. Ez a hadmozdulat lehetővé tette a Szíriai Arab Hadsereg és szövetségesei számára, hogy déli és keleti irányból egyszerre rohamozzák meg a bázist.

A maga részéről a Hajat Tahrir Al-Sham terrorista koalíció és a szövetségesei újabb ellentámadást indítottak a Szíriai Arab Hadsereg ellen délnyugatra az Abu Al-Duhur légi bázistól, valamint elfoglalták Szurudzs és Rubajah falvakat, közölte az Al-Kaida szíriai frakciójához közelálló „Ibaa” propagandafelület. A dzsihádisták forrása szerint a Hajat Tahrir Al-Sham fegyveresei az ellenoffenzívájuk első szakaszában egy öngyilkos merénylő vezette robbanóanyagos teherautóval (VBIED) támadták a Szíriai Arab Hadsereg egyik fontos ellenőrző pontját Szurudzs faluban.

.

A Hajat Tahrir Al-Sham terrorista koalíció ellentámadása valószínűleg kudarcot fog vallani, mint a korábbiak, ugyanis a Szíriai Arab Hadsereg és szövetségesei nagy erőket telepítettek Idleb tartomány déli részébe, hogy visszaverjék a megszállók rohamait. Azonban, ha a Hajat Tahrir Al-Sham mégis képes lenne tovább nyomulni, akkor egy utat nyithat az ISIS-hez hű militánsoknak, hogy elmeneküljenek az Észak-Hamaban létrejött katlanból.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑