Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2017. 03. 26.

A Szíriai Arab Hadsereg gyors ellentámadást indított Észak-Hamaban (videó)

2017. 03. 26.

Március 23-án este a szíriai kormányerők, orosz vadászbombázók támogatásával sikeres ellentámadást hajtotta végre megszálló dzsihádista fegyveresek ellen Hama tartomány északi részén, visszafoglalva Kawkab, Abdin településeket és a Maardesz stratégiai magaslatát.

A Szíriai Arab Hadsereg Tigris Alakulatainak kijelölt alegysége, az 5. Hadtest egyik egysége, a “Sivatagi Oroszlánok” különleges műveleti kontingens és a Szíriai Nemzetvédelmi Erők kormányközeli források szerint szintén kiszorították a Hajat Tahrir Al-Sham nevű terrorista koalíciót (az Al-Kaida Szíriába telepedett ágát és szövetségeseiket) Azrah, Zawr Al-Balah, Abu Ubajdah, Bilhuszain és Shajzar helységekből, valamint visszafoglalták ezeket a térségeket. A vahhabita militánsok ezt tagadták. Mindenesetre még összecsapások vannak az egész frontvonalon és a helyzet gyorsan változik.

A Hajat Tahrir Al-Sham terrorista koalíció (az Al-Kaida terrorhálózat és a vele szövetséges iszlamista csoportok) 2500-3000 főnyi fegyveresüket és húsznál több haditechnikai eszközt vetettek be a térségben végrehajtott műveleteikben. Szintén aktívan használtak az Egyesült Államok által leszállított TOW (BGM-71) irányított páncéltörő rakétákat.

Hama tartományban készült videó, vahhabita terrorista által indított BGM-71 páncéltörő rakéta közvetlenül belecsapódott egy szíriai T-72M1 harckocsiba.

A 4. Gépesített Hadosztály T-72M1 harckocsija kiállta a találatot, a becsapódás következtében a külső irányzékok üvegei betörtek, a kezelőszemélyzet tagjai néhány horzsolással megúszták és visszatértek a harctérre.

A Szíriai Arab Hadsereg Tigris Alakulatai (a magasabb egység fő erői) Aleppo tartomány keleti részén teljesen biztosították Deir Hafer térségét és ellenőrzésük alá vonták a közeli Um Tinah falut. A hadművelet Al-Mahdum irányába folytatódik.

Az USA támogatását élvező “Szíriai Demokratikus Erők” (SDF, többségében a Kurd Népi Védelmi Bizottságok milicistáiból áll, néhány arab fegyveres csoporttal kiegészülve) elfoglalták Mushajrifah Al-Shahnat, Al-Gasszanijah, Fatszat Abd Iszmail és Taiszat Bajram településeket Al-Rakka tartományban. Kurd források szerint az SDF fegyveresei és amerikai különleges műveleti alegységek, az ISIS terrorszervezet vonalai mögött végrehajtott gyors művelet eredményeként, szerdán szintén ellenőrzésük alá vonták a Tabaka-gátat.

Szerdán a török külügyminiszter bejelentette, hogy magához hivatta a megbízott orosz nagykövetet, miután egy török katonát halálos lövés ért a kurd ellenőrzés alatt lévő észak-szíriai Afrin járás területéről.

“Ez egy Törökország elleni támadás a térségből, amely a Kurd Demokratikus Unió Párt (PYD) és a Kurd Népi Védelmi Bizottságok (YPG) ellenőrzése alatt vannak” – magyarázta Husszein Muftuoglu, a török külügyminisztérium szóvivője. “Azonban bekérettük a megbízott orosz nagykövetet, mert Oroszország felelős a tűszünet térségben elkövetett megsértéseinek kivizsgálásáért. A megbízott orosz nagykövettel folytatott megbeszélésen megismételtük az orosz fegyveres erők Afrin járásbeli jelenlétével kapcsolatos nézeteinket.” Muftuoglu hozzátette, Törökország arra számít, hogy Oroszország lépéseket tesz az országban működő PYD (Kurd Demokratikus Unió Párt) irodák bezárására.

A török nyilatkozatok rendeltetése, hogy a PYD-t, Oroszországot és Iránt hibáztassák amiatt, hogy Ankara képtelen elérni saját céljait a most zajló, súlyosbodó közel-keleti válságban, miután a tárgyaló felek nem tudtak áttörést elérni Erdogan elnök legutóbbi moszkvai látogatásakor. Szakértők ezenkívül az Asztanában zajló béketárgyalások iszlamista fegyveres csoportok általi bojkottjával és a Szíriában most zajló agresszív támadó akcióikkal magyarázzák az ankarai kormány hozzáállását.

A hét elején az orosz honvédelmi miniszter bejelentette, hogy a fegyveres erőik néhány alegységét Afrin járásba telepítették “a kurd milícia és a török fél által irányított FSA vahhabita csoportjai közötti ütközőzónába” annak érdekében, hogy felügyeljék a tűzszünetet és megelőzzék incidensek kialakulását. Moszkva tagadta a korábbi jelentéseket, hogy Oroszország katonai bázist létesítene a régióban.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑