Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2018. 02. 12.

A Szíriai Arab Hadsereg kisöpörte az ISIS terroristákat Északkelet-Hamaból (videó)

2018. 02. 12.

A Szíriai Arab Hadsereg reguláris egységei és a Tigris Alakulatok elfoglalták Ibn Wardan Kasztelt és a hozzá közeli nagyobb térséget az északkelet-hamai katlanban, miután az ISIS terrorszervezethez tartozó terroristák védelmi vonalai összeomlottak. Szíriai kormánypárti források szerint a hadsereg csapatai közel vannak hozzá, hogy az egész területet felszabadítsák.

A kormányerők a polgári lakosok kimenekítésén is dolgoznak, hogy eltávolíthassák a robbanószerkezeteket és a taposóaknákat a mostanáig felszabadított falvakban.

A Hajat Tahrir Al-Sham (a korábbi Dzsabhat Al-Nuszra szíriai Al-Kaida frakció vezette) vahhabita terrorista koalíció és “mérsékelt felkelő” szövetségesei nem voltak képesek lerohanni a Szíriai Arab Hadsereg védelmi vonalait Abu Al-Duhur térségében, valamint a támadásuk szinte eredmény nélkül ért véget. Szíriai kormánypárti források szerint a vahhabita militáns csoportok egy tucatnyi fegyveresüket és két gépjárművüket veszítették el mostani összecsapásokban.

Ettől függetlenül a Szíriai Légierő fokozta a légi csapásokat a Hajat Tahrir Al-Sham, Dzsaish Al-Iszlam, Harakat Ahrar Al-Sham és a Fajlakk Al-Rahman vahhabita terrorszervezetek állásaira Irbin, Duma, Harasta, Madira, Meszraba, Zamalka és Szabka településeken, Damaszkusz tartomány keleti részén. Helyi források szerint ez azzal hozható kapcsolatba, hogy a vahhabita militáns csoportok visszautasították a bécsi tárgyalásokon kialkudott tűzszüneti megállapodást.

A Kurd Népi Védelmi Bizottságok (YPG) milíciái visszaverték a Török Fegyveres Erők és a “Szabad Szír Hadsereg” (FSA) nevű dzsihádista csoportok támadásait Shejkh Al-Hadid és Bulbul körzetében. Szíriai kurd források szerint a YPG kurd milicistái a török vezetésű erők 38 tagjával végeztek, valamint a mostani harcokban megsemmisítették két gépjárművüket és egy harckocsijukat.

A Török Fegyveres Erők vezérkara szerint a török csapatok ezernél több kurd fegyverest semlegesítettek és néhány rejtélyes ISIS terroristát az “Olive Branch” (Olajág) hadművelet megindítása óta. Eközben a “szíriai felkelők” (értsd: a dzsihádista csoportok) oldalán álló “Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja” (SOHR) szerint 123 kurd milicista halt meg az eddigi harcokban. Ez a szám tűnik a valósághoz közelebb állónak.

Ellentmondásos jelentések keringenek az USA vezette koalíció szíriai kormányerők elleni, Deir Ezzorban végrehajtott február 7.-i légi támadásáról. A fősodratú médiában idézett néhány amerikai katonai tisztségviselő szerint száznál több szíriai katona és fegyveres halt meg a légi csapásokban. Szíriai médiaaktivisták szerint a kormányerők 25 katonája és nemzetvédelmise halt meg és legalább 51 megsebesült. Az Orosz Honvédelmi Minisztérium február 8-án kiadott nyilatkozata szerint 25 szíriai katona és milicista megsebesült a támadásban. A minisztérium hozzátette, hogy a szíriai kormánycsapatok az ISIS terrorszervezet alvó sejtjei ellen hajtottak végre műveleteket a térségben, amikor aknavetőkből, rakétavetőkből tüzet nyitottak rájuk és azután rájuk támadtak a koalíció harci helikopterei. Meg kell jegyezni, hogy az USA vezette koalíció jelentésváltozata szerint a szíriai kormánycsapatok támadtak a “Szíriai Demokratikus Erőknek” (SDF) nevezett, amerikai támogatású milíciákra

Eközben a kelet-szíriai (Deir Ezzorban élő) arab Al-Bakara törzs képviselői hivatalos nyilatkozatot adtak ki, amely szerint tucatnyi tagjuk halt meg az USA vezett koalíció légi csapásaiban. A nyilatkozat hozzá tette, hogy a szíriai Al-Bakara törzs egyaránt kész az ISIS terrorszervezet, a hazaáruló “Szíriai Demokratikus Erők” és a megszálló USA vezette koalíció elleni harcra.

A kialakult helyzet rávilágít az Eufrátesz-folyó völgyében szembenálló erők közötti hatalmas feszültségre. Ezek a feszültségeket az ISIS terrorszervezet kihasználhatja, hogy újra kiépítse uralmát az térségben.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg (South Front)

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑