Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2016. 05. 11.

A Szíriai Arab Hadsereg kiszorítja az Iszlám Államot a Palmyra körüli olajmezőkről

2016. 05. 11.

A napokban Szíriai Arab Hadsereg offenzív magasabb egysége a “Tigris Alakulatok” visszafoglalták az Al-Mahar-magaslatot és így teljesen megtisztították és biztosították az Al-Mahar olaj és gázmezőt. –  Folytatódnak a harcok Deir Ezzorban és az aleppoi  Khan Tumanban. – közölte az almasdarnews.

Néhány jelentés azt sugallta, hogy pár napja az “Iszlám Államnak” nevezett terrorszervezet megszerezte az Al-Mahar olajmezőt; mindazonáltal az ISIS terroristák tényleg elfoglalták az Al-Mahar magaslatot, amelyik közvetlenül nyugatra fekszik az olajmezőtől.

A kőolajban gazdag Al-Mahar térség feletti tényleges ellenőrzéssel a Szíriai Fegyveres Erők hozzá fognak kezdeni a Shaer-gázmező megtisztításához, amelyre a múlt héten törtek be az ISIS terroristák.

Az “Iszlám Állam” terror entitás támadásai Kelet-Homszban láthatóan megtorlásnak minősülnek azért, hogy a Szíriai Arab Hadsereg felszabadította a közeli történelmi várost, Palmyrát (Tadmurt) 2016. március végén az idegen uralom alól.

A továbbiakban az ISIS terrorszervezet támadásai a kőolajban gazdag lelőhelyek ellen, északnyugatra Palmyrától a Tigris Alakulatok átcsoportosítását eredményezték, emiatt lelassult a kormányerők gyors előretörése Palmyrától (Tadmurtól) keletre, úton az ostromlott Deir Ezzor felé.

Habár a kormányerők eddig nem tettek nagyobb előrehaladást a Shaer térség felé, a magasabb egység parancsnoka Szuhail Al-Hasszan vezérőrnagy úr arra készül, hogy hamarosan csapást mérnek az ISIS terrorszervezetre a megszállt gázmezőn.

A Szíriai Arab Hadsereg újra szembeszállt az ISIS terrorszervezettel Deir Ezzorban

Az elmúlt 48 órában kemény összecsapások történtek Deir Ezzor tartomány fővárosában, amikor a Szíriai Arab Hadsereg szembeszállt az ISIS terrorszervezet fegyvereseivel a város feletti uralomért.

Múlt éjjel orosz légi csapások sújtották az ISIS terroristákat a Szakkr-szigeten (Hawidzsa Szakkr) és Al-Murrijah faluban. Az említett helyszínek a Deir Ezzor Katonai Repülőtér közelében fekszenek és az “Iszlám Állam” nevű terror entitás ismételten arra használja ezeket, hogy onnan támadja a város repülőterét.

safe_image

Eközben az ISIS terroristák újra beszivárogtak az Al-Szina kerületbe és az Ipari Negyedbe, amikor a fegyvereseik a Tahtuh kerület felé közelednek.

Azonban egy szíriai katonai forrás azt közölte az Al-Masdar News hírújsággal, hogy a Szíriai Arab Hadsereg egy egész épületet felrobbantott, amelyben ISIS terroristák rejtőztek a harcok dúlta Al-Szina kerületben.

Ma délután több alkalommal szíriai vadászbombázók csaptak le az Al-Szina kerületre, miközben légi csapások sújtották a közeli Al-Ummal kerületet (az 1. sz. Munkásnegyedet).

Egyidejűleg az ISIS terrorszervezet két aknavető tüzelőállása semmisült meg az Al-Ummal kerületben, habár azt nem sikerült tisztázni, hogy légi csapás vagy a hadsereggel történt összecsapások miatt.

Megjegyzendő, hogy a Szíriai Arab Hadsereg ezenkívül meg tudta semmisíteni az “Iszlám Államnak” nevezett terror entitás egy rakéta sorozatvető járművét Al-Dzsafra faluban, amelyet hetekig a kormányerők ellenőrzése alatt álló kerületek lövetésére használtaksafe_image (1)

A Szíriai Fegyveres Erők összességében az ISIS terrorszervezet 30 fegyveresével végeztek az elmúlt 48 órában, amelyek közül tegnap 11 megszálló terrorista hulláját takarították össze az Al-Szina kerületben. Deir Ezzor jelenleg a leghevesebb harcok helyszíne mióta kitört a háború, mert az összecsapások akkor is zajlanak, amikor ezek a sorok íródnak.

Úgy tűnik az ISIS terrorszervezet mindenre képes, hogy elfoglalja Deir Ezzort, mert a “kalifátusnak” nevezett megszállt területek közepén helyezkedik el és a terror entitás fegyveresei a harcoló erőik legnagyobb részét felvonultatták a város körül.

Khan Tuman visszafoglalása elkerülhetetlenné válik, mert a Szíriai Arab Hadsereg uralja a magasabban fekvő területet

Habár nem rég jelentették be az Aleppora érvényes tűzszünetet, nem tűnik úgy, hogy ez a fegyvernyugvás megakadályozhatja a Khan Thumanért zajló csatát.

Négy napja a Dzsabhat Al-Nuszra (Al-Kaida), a Harakat Ahrar Al-Sham és a “Turkesztáni Iszlám Párt” terrorszervezetek fegyveresei megszállták Khan Tumant, miután nem várt támadást indítottak Aleppotól délre.

Miközben a kormányerők 30 katonája halt hősi halált a városért vívott csata elején, sokkal több vahhabita terrorista halt meg a több száz légi csapásban, amely Khan Tumant érte az ellenséges megszállása óta.

A továbbiakban a Szíriai Arab Hadsereg ellenőrzi a létfontosságú magaslati területeket a külszíni bányáknál, amelyekről a keleti oldalon belátható Khan Tuman.

Khan-Touman-map

Ezen felül a Szíriai Arab Hadsereg felderítő alegységei meg tudják figyelni a “felkelőknek” nevezett megszálló vahhabita terroristák mozgását a településen belül, valamint konkért koordinátákat tudnak megadni a lehetséges ellenséges célpontokról a csapásmérő erők számára.

Emiatt az egész hadműveleti zóna egy potenciális kivégzési terület, mint ahogy a hivatkozott oldalon lévő videó felvételeken látható.

Meg kell jegyezni, hogy a Khan Tuman környéki frontvonal hasonlóan nézett ki 2015 decemberig, amikor a kormányerők egy nagy hadműveletben elfoglalták a települést Aleppo tartomány területén.

Távolabb délen a vahhabita fegyveresek eközben előnyben vannak a közeli Al-Ejsznél, mert ellenőrzik a szemközti Al-Ejsz dombot.

Elmondható, hogy Al-Ejsz települést nem lehet elfoglalni a létfontosságú dombja feletti ellenőrzés nélkül. Összehasonlítva, a magasabban fekvő terület feletti ellenőrzés hiányában Khan Tumant nagyon bonyolult megvédeni.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑