Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2017. 07. 25.

A Szíriai Arab Hadsereg nagy kiterjedésű területet szabadított fel Al-Rakka tartományban

2017. 07. 25.

A Szíriai Arab Hadsereg Tigris Alakulatai és szunni törzsi milíciák, az Orosz Légi és Kozmikus Erők támogatásával felszabadították Al-Dakhilah, Bir Al-Szabkhawi és Al-Szabkhawi településeket az ISIS terrorszervezet uralma alól Al-Rakka tartomány déli részén, valamint szíriai kormányzati források szerint elérték az Euphrates-folyót és ezzel elvágták az Al-Bukhamal és Aleppo közötti országutat.

Ilyen módon a Szíriai Arab Hadsereg és a szövetségesei megismételték az észak-aleppoi Al-Bab városnál korábban végrehajtott hadműveletet, amikor létrehoztak egy ütközőzónát annak érdekében, hogy megállítsák a török hadsereg benyomulását Közép-Szíriába. Az Al-Bukamal és Aleppo közötti országút feletti ellenőrzés megakadályoz egy lehetséges USA vezetésű hadműveletet, amely Deir Ezzor felé irányulna Rakka tartományból.

Szíria haditérképe 2014-ben és 2017-ben.

A Szíriai Arab Hadsereg, a libanoni Hezbollah és a Libanoni Hadsereg, a Szíriai Arab Légierő támogatásával egy nagy méretű összehangolt hadműveletet indítottak a Hajat Tahrir Al-Sham terrorista koalíció (az egykori Dzsabhat Al-Nuszra, az Al-Kaida szíriai frakciója) és az ISIS terrorszervezet ellen Dzsarud Arszal térségében, a szíriai-libanoni határvidéken. A Szíriai Arab Hadsereg és a Hezbollah felszabadították Dzsarud Flitahot és a közeli stratégiai pontokat szíriai területen. Ugyanebben az időben, a Hezbollah által támogatott Libanoni Hadsereg felszabadította Dzsarud Arszal területének több, mint 70 százalékát libanoni földön. A vahhabita terrorszervezetek védelme gyorsan összeomlik a térségben.

Vahhabita terrorszervezetek tagjai irtják egymást Idleb tartományban

Vasárnap a Hajat Tahrir Al-Sham terrorista koalíció (Al-Kaida vezetésű dzsihádista frakciók) teljesen ellenőrzésük alá vonták Idleb városát, miután elfoglalták a Harakat Ahrar Al-Sham terrorszervezet (az öböl-menti országok támogatását élvező egykori Iszlám Front vezető ereje) megmaradt vezetési pontjait és ellenőrző pontjait a térségben. A Hajat Tahrir Al-Sham szövetség fegyveresei minimális ellenállásba ütköztek, mert az Ahrar Al-Sham tagjai rövid tűzharc után visszavonultak a városból. Eközben egy gépjárműves öngyilkos merényletben (VBIED támadás) az Al-Kaida (Hajat Tahrir Al-Sham 13 fő fegyverese halt meg és több tucatnyi sebesült meg az Al-Ziraa csomópontnál, Idleb városában. Még nem tudni, hogy az ISIS terrorszervezet vagy a Harakat Ahrar Al-Sham állt a támadás mögött. Az ISIS terrorszervezetnek érdekében állhat, hogy fokozza az ellentétet az Idleb tartományt megszállva tartó többi rivális vahhabita terrorszervezet között annak érdekében, hogy a saját befolyását kiterjessze a tartomány területén.

A vahhabita terrorszervezetek belháborújának kezdete óta, a Hajat Tahrir Al-Sham terrorista szövetség (az Al-Kaida vezette frakciók) megszerezték az egész szíriai-török határszakasz feletti ellenőrzést Idleb tartományban és uralmuk alá hajtották Idleb városát is. Legalább 19 helyi vahhabita fegyveres csoport hagyta el a Harakat Ahrar Al-Sham kötelékét és azok közül 15 csatlakozott a Hajat Tahrir Al-Shamhoz (vagyis az Al-Kaidához). Az nemzetközi Al-Kaida terrorhálózat részét képező Hajat Tahrir Al-Sham (korábban Dzsabhat Al-Nuszra/Dzsabhat Fateh Al-Sham) gyakorlatilag mindig is vezető erej volt az Idleb tartomány megszálló különböző dzsihádista csoportoknak. Ebbe beleértjük a “Szabad Szír Hadsereg” (FSA) zászlója alatt menetelő, a Nyugat által mérsékeltnek nevezett militánsokat is. Az Al-Kaida jelenleg közelebb van, mint bármikor a tartomány feletti teljes katonai és politikai ellenőrzés megszerzéséhez.

Vasárnap egy újabb tűzszüneti megállapodás lépett hatályba a Damaszkusz tartományban fekvő Kelet-Goutha régióban. A tűzszünetet a kormány és a helyi milíciák képviselői az egyiptomi fővárosban, Kairóban tárgyalták meg az Oroszországi Föderáció Külügyminisztériuma közvetítésével. Damaszkusz tartományban az összecsapások csak Dzsobar és Ajn Tarma területén folytatódtak a Szíriai Arab Hadsereg és a megszálló Al-Kaida terroristák (a Hajat Tahrir Al-Sham koalíció fegyveresei) között.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑