Cadmus fordítás Cadmus
Kaukázus

2018. 05. 31.

A Szíriai Arab Köztársaság elismeri Abháziát és Dél-Oszétiát

2018. 05. 31.

Szíria elismeri a két, vitatott elismertséggel rendelkező köztársaságot, Abháziát és Dél-Oszétiát. A két országot eddig még csak Oroszország, Nicaragua, Venezuela, Vanuatu, Nauru és a Dnyeszter-menti Köztársaság ismerte el.

A szíriai kormány diplomáciai kapcsolatot is létesít a két országgal és nagykövetségeket is nyit majd. A szíriai külügyminisztérium hivatalos forrása a következőket nyilatkozta az üggyel kapcsolatban:

,,Közös akaratunk, hogy fejlesszük a kapcsolatokat a Szíriai Arab Köztársaság, valamint az Abháziai Köztársaság és a Dél-Oszétiai Köztársaság között. Így ismerve el a támogató álláspontjukat a terrorista ellenséggel szemben, mellyel Szíriának szembe kell néznie. Ezért megegyezés született a Szíriai Arab Köztársaság, valamint az Abháziai Köztársaság és a Dél-Oszétiai Köztársaság között a kölcsönös elismerésről és diplomáciai kapcsolatok létesítéséről nagykövetségi szinten.,,

A két ország újabb elismerése valószínűleg kellemetlenül fogja érinteni az Egyesült Államokat, hiszen ez a két ország az amerikaiak csatlósával, Grúziával vívott háborújuk után nyilvánította ki függetlenségét.

Ezzel kapcsolatban az se véletlen, hogy a 2008-as orosz-grúz háború során a grúz Sakashvili-kormány többsége amerikai és izraeli állampolgárokból állt, hiszen abban az időben Sakashvili hatalomra juttatásával az Egyesült Államok egy újabb amerikai bábállamot szeretett volna létrehozni a térségben.

Orientalista.hu – Al-Isfahani, SANA

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑