Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2017. 02. 02.

A szíriai ellenzék elfogadhatatlannak tartja az ENSZ beleszólását

2017. 02. 02.

Elfogadhatatlannak nevezte szerdán a legnagyobb szíriai ellenzéki tömörülés, hogy az ENSZ határozza meg az ellenzéki delegációk összetételét a béketárgyalások következő fordulójára.

Az ENSZ égisze alatt folyó genfi tárgyalások következő fordulóját február 20-ra tűzték ki. Staffan de Mistura, a világszervezet szíriai különmegbízottja azt mondta: az ENSZ fogja kiválasztani, hogy kik képviselhetik az ellenzéket a tárgyalásokon, ha nem tudnak maguk megegyezésre jutni a delegációjuk összetételéről.

A Tárgyalási Főbizottság (HNC) nevű, Szaúd-Arábia támogatta szíriai ellenzéki csoportokat tömörítő ernyőszervezet szóvivője “elfogadhatatlannak” nevezte de Mistura szavait. A szóvivő Twitter-üzenetében feltette a kérdést: az ENSZ-megbízott vajon bele tudna-e szólni a damaszkuszi kormány delegációjának kialakításába is? Rijád Hidzsáb, a HNC vezetője a közösségi oldalon hangsúlyozta:

“nem de Mistura dolga a szíriai ellenzéki delegáció összeállítása.”

A szíriai fegyveres ellenzéki csoportok közleményükben ezen fölül bejelentették: nem fogadhatják el a meghívást a genfi béketárgyalásokra, amennyiben ezek a tanácskozások nem vezetnek ahhoz, hogy egy teljes végrehajtói jogosultságokkal rendelkező átmeneti kormányzó testület veszi majd át a hatalmat Szíriában. A dokumentumban egyúttal hozzáfűzték: a fegyvernyugvás teljes körű kikényszerítése nélkül nem lehet további lépéseket tenni a politikai rendezés felé.

December végén Moszkva és Ankara közvetítésével tűzszünet lépett életbe a Szíriai Arab Hadsereg és az iszlamista  csoportok között. Az ENSZ égisze alatti béketárgyalások eredetileg február 8-án kezdődtek volna meg Genfben, de az időpontot a hónap végére halasztották. A tárgyalásokra szóló meghívókat várhatóan a jövő héten küldik szét.

Január végén orosz-iráni-török kezdeményezésre Asztanában tartottak értekezletet a szíriai válság rendezéséről. A kazah fővárosban megegyezés született arról, hogy Oroszország, Irán és Törökország közös mechanizmust hoz létre a szíriai általános tűzszünet ellenőrzésére.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑