Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 02. 16.

A szíriai és az afgán válságról egyeztetett Brüsszelben az iráni külügyminiszter

2016. 02. 16.

Irán és az Európai Unió első hivatalos kétoldalú brüsszeli tárgyalásán elsősorban a szíriai konfliktus megoldásáról folytatott megbeszélést Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja és Mohamed Mohammad Javad Zarif külügyminiszter.

A MTI jelentése szerint a megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón Federica Mogherini elmondta, hogy eredményes tárgyalásokat folytattak Iránnak a szíriai konfliktus megoldásában vállalt szerepéről.

Mogherini elmondta, hogy bizonyára lesznek még olyan területek, amelyeken nem lesz teljes az egyetértés, de a szíriai békét támogató nemzetközi összefogás tekintetében bizonyára lesz közös megoldási javaslat és konkrét lépések is születnek a konfliktus megoldására.

A főképviselő kitért arra, hogy tavasszal az unió delegációja tárgyalásokat folytat Teheránban a további együttműködés lehetséges területeiről.

Egy másik fontos terület, amelyben Irán és az unió gyümölcsözően működhet együtt, a béke és stabilitás megteremtése Afganisztánban – mondta a főképviselő.

Mohammad Javad Zarif iráni külügyminiszter hangsúlyozta, hogy országa képes jó együttműködésre az Európai Unióval.

A szíriai konfliktussal kapcsolatban Zaríf kijelentette, hogy nem hisz a katonai megoldásban. Véleménye szerint nem csak a harcokat kell leállítani, – ami a militáns csoportok újjászerveződéséhez vezetne – hanem az ellenségeskedést kell megszüntetni.

A külügyminiszter kitért arra is, hogy országa partner az afganisztáni stabilizáció megteremtésében és az ehhez kapcsolódó migrációs kérdés megoldásában is.

Orientalista.hu – Zenobia

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑