Cadmus fordítás Cadmus
Vélemény

2015. 01. 28.

A szíriai Kobani város felszabadítása

2015. 01. 28.

Több mint három hónapig tartó ostrom után, ma reggel bejelentették a Kobanit védelmező kurd erők, hogy teljesen felszabadították a várost a terroristáktól, kiűzve az összes vahabita fegyveresti a városból meg környező falvakból.

De a nagy öröm hír hallatára, lehet mindent megtehetünk, a felelőtlen gyerekes ünneplést kivéve. Továbbra is túl sok a “miért” és egyre bonyolultabb a szíriai kurd kérdés körül ! Először is talán menjünk vissza négy hónapot a múltba, abba az időbe amikor az Iszlám Állam hirtelen megtámadta Kobani városát.

Kobani (arabul Ein Al-Arab) az a kis város ami Észak Szíriában a török határ közelében található, mely egyben a kurd kisebbség egyetlen városa is az országban. Kobani az a város amit akár csak az iraki Moszult, a semmiből érkező ISIL csordák figyelmeztetés nélkül támadták meg. De Moszul várossal ellentétbe, Kobaniban egyetlen egy támogatója sem található a vahabita ideológiának, ami azt is jelenti, hogy maga a város elfoglalása belső támogatás és árulások nélkül lehetetlen!

A szír titkosszolgálat jelentései szerint, amit legmagasabb rangú szír tábornokok nem egyszer hangoztattak, az ISIS-t nagy részben a NATO tagállam Törökország irányítja.

A terrorszervezet első sorban Erodgan neo oszmán politikát szolgálja a régióban ami egyezik a NATO érdekeivel, vagyis meggyengíteni és felszámolni az iráni-iraki-szíriai-dél-libanoni ellenállás tengelyt.

A világ sajtó hirtelen felfigyelt az ISIS kegyetlen támadásaira, több tucat sokkoló képeket és videofelvételeket hoztak nyilvánosságra amiben a terroristák levágott kurd nők fejével pózolnak. A médiumok nem lettek hirtelen érzékenyek a Közel-Keleten élő kisebbségek sorsára, csak az Iszlám Állam kegyetlenségét akarták felhasználni , hogy jogot adjanak a nyugatnak a beavatkozásához, majd a későbbiekben a térséget több kisebb országra szabdalhassák fel.

Egyik napról a másikra egyre többet beszélnek A nagy Kurdisztánról egy kurd nemzet államról, aminek legnagyobb területét a Kelet-Törökország lecsatolásával kapná meg. A kurd állam része lenne az iraki kurd autonóm területek illetve Szíria északkeleti része aminek Kobani a központja.

A szíriai Kobaniban és észak-kelet Szíriát ellenőrző kurd milíciát az Assad kormány fegyverezte fel, hogy megvédjék a kurdok által lakott településeket a terroristákról. A kurdok hűséget fogadtak Assadnak cserébe önkormányzati autonómiát kaptak az elnöktől.

Miután az ISIS lerohanta a kurdok városát, a Szíriai Arab Hadsereg azonnal felajánlotta a segítségét, viszont a szíriai kurdok nem fogadták el, inkább iraki önkénteseket toboroztak illetve a haldokló FSA (Szíriai Szabad Hadsereg) zsoldosaival vették fel a kapcsolatot.

Miközben a szíriai kormányerők egyre több területet szabadítanak fel a terroristáktól, a kurdok négy hónap alatt képtelenek voltak egy várost, Kobanit felszabadítani.

Aztán hirtelen az ISIS fegyveresei feladták a várost, és a kurd milíciák az FSA-val karöltve bevonultak Kobaniba mintha nekik köszönhetően a városból sikeresen kiűzték a vahabita terroristákat.

Mi történhetett a háttérben? Kinek állhat az érdekében egy függetlenségre törekvő kurd fegyveres csoport megerősödése?

A kurdok hirtelen politikát váltottak és Assad ellen fordultak, és egyre több fegyveres konfliktus alakult a kurdok és a különböző kormányerők között. Emellett a kurdok szisztematikusan elüldözik az arab, asszír, arámi etnikumú lakosságot. Ennek köszönhetően az asszír és syrian keresztény milíciák már hónapok óta hadban állnak a kurdokkal.
Az USA és Izrael érdekében állhat , hogy új államot létrehozva Közel-Keletet még jobban megossza a térséget. A szinte már csak jelképesen autonóm iraki kurd területek, jó gazdasági kapcsolatokat ápol Izraellel sőt, izraeli befektetőt egyre nagyobb részesedést vállalnak a kurd gazdaságból. Törökország és Szíria kárára kibővített kurd állam USA és Izrael befolyását növelné a térségben.

Alig telt el egy nap, hogy a Kobani a kurdok kezére került a török államfő Receb Tayep Erdogan aggodalmát és tiltakozását fejezte ki egy lehetséges szíriai Kurdisztán megalakulásától.

A török államfő pár hete fogadta Vlagyimir Putyin orosz elnököt és kikerülve Bulgáriát, megállapodtak a Déli Áramlat Törökországon keresztüli megépítéséről. Innentől kezdve Erdogan hirtelen nyugat és Izrael ellenes kirohanásairól zenget a sajtó. A kurdok előrenyomulása válasz lehet Erdogannak, mert Putyinnal szövetkezet.
Ettől függetlenül az FSA-t török titkosszolgálat és katonai vezetők támogatják és segítik. Törökország többször is provokálta a szíreket, hogy indokot teremtsenek egy katonai beavatkozáshoz. Erdogan a konfliktus eleje óta követeli egy demilitarizál övezet létrehozását Észak-Szíriában, de egyenlőre ezek még nem valósultak meg.

Az események korántsem arra utalnak, hogy a közeljövőben békés úton lesz megoldva a szíriai konfliktus. A jelek arra utalnak, hogy Törökország neo oszmán politikája egy darabka földet akar Észak-Szíriából, a kurdok észak-kelet Szíriát akarják maguknak megszerezni az FSA és a többi fegyveres csoportok meg csak eszközök ebben a színjátékban.

Orientalista.hu

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑