Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2020. 05. 20.

A szíriai kormány lefoglaltatta Assad befolyásos unokafivérének vagyonát

2020. 05. 20.

 A Bashar Al-Assad szíriai elnök vezette damaszkuszi kormányzat utasítást adott az államfő gazdag unokafivére, Rami Makhlouf és családja vagyonának lefoglalására – közölte a Reuters hírügynökség kedden egy kormányzati dokumentumra hivatkozva, amelybe betekintést nyert.

A május 19-én keltezett és a szíriai pénzügyminiszter által aláírt utasítás szerint az intézkedés Rami Makhlouf feleségére, és gyerekeire is kiterjed. Az iratban az áll, hogy az óvintézkedésként foganatosított lefoglalás a szíriai távközlési hatóság felé fennálló tartozás biztosítékaként szolgál.

Rami Makhlouf, aki egykor Assad belső köréhez tartozott, a legnagyobb szíriai mobiltelefon-társaság, a Syriatel tulajdonosa. Az utóbbi időben azonban összetűzésbe került a hatóságokkal cége tartozásai miatt.

Makhlouf eddig három online videóban szólalt meg a vitával összefüggésben, és ezekben egyenesen Bashar el-Assadhoz fordult segítségért vállalata megmentése érdekében.

Legutóbbi, vasárnapi üzenetében azt állította, hogy lemondásra szólították fel a Syriatel vezetői tisztségéből.

A damaszkuszi vezetés szerint a Syriatel 134 milliárd szíriai fonttal (25 milliárd forint) tartozik az államnak.

Makhlouf kedden közzétett egy május 18-i keltezésű levelet, amelyben tagadta a távközlési minisztérium állításait a Syriatel meg nem fizetett licenszdíjai körül kialakult vitában.

Az üzletember anyai ágon unokatestvére Assadnak és kulcsfontosságú szerepet játszott az elnök hadikiadásainak fedezésében a 2011 óta tartó háborúban.

Makhlouf egyaránt szerepel az Európai Unió és az Egyesült Államok szankciós listáján. Vállalatbirodalma a távközlésen túl kiterjed az építő- és az olajiparra is.

MTI

Megosztom:

,
Back to Top ↑