Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2018. 07. 12.

A szíriai kormányerők felszabadították az összes határállomást Daraatól délre

2018. 07. 12.

Július 9-én a Szíriai Arab Hadsereg reguláris egységei, az Orosz Katonai Rendészet támogatásával, visszafoglaltak minden állást Daraa várostól délre, amit vahhabita terroristák szálltak meg évekkel ezelőtt. Így a Szíriai Arab Hadsereg teljesen körbezárta a militánsokat Daraa városában és annak közelében.

Július 10-én orosz közvetítéssel a damaszkuszi kormány és a militáns csoportok közötti tárgyalások folytatódtak. Habár, ha a különböző dzsihádista frakciók vonakodnak megadni magukat, akkor a katonai művelet folytatódik ellenük, amelyet aligha tudnak visszaverni.

Az úgynevezett „mérsékelt ellenzéknek” (értsd: az öböl-menti arab államok, Törökország és a nyugati hatalmak által támogatott iszlamista szervezeteknek) a nyugati tömegmédiában zajló hisztériája és nyíltan oroszellenes és Szíria ellenes propagandája ellenére kevés lehetősége és ideje maradt, hogy eldöntse, mit akar.

A szíriai-jordániai határ egyetlen szakaszát, ami vahhabita militánsok kezén maradt az Izrael által megszállt Golán-fennsíktól keletre, az ISIS terrorszervezet helyi frakciója uralja. A Szíriai Arab Hadsereg hadművelete, amelyet az „Iszlám Állam” nevű terrorista entitás és a Hajat Tahrir Al-Sham (volt Al-Nuszra Front/szíriai Al-Kaida) vahhabita terrorista koalíció ellen a Golán-fennsíktól keletre tervez, már súlyos aggodalmakat okoz az izraeli politikai vezetésnek.

Július 9-én az izraeli védelmi miniszter, Avigdor Lieberman az nyilatkozta, hogy az országa „keményen fellép” a Szíriai Fegyveres Erők minden kísérlete ellen, aminek célja a demilitarizált övezetbe történő behatolás a Golán-fennsíkon.

A bejelentése az Izraeli Légierő július 9-én éjjel, a közép-szíriai Homsz tartományban lévő T4 légi bázis ellen elkövetett agressziója után történt. A Szíriai Fegyveres Erők arról számoltak be, hogy a légvédelem elfogott több ellenséges rakétát/robotrepülőgépet és célba vett egy izraeli vadászgépet. A fegyveres erők szerint pár rakéta becsapódott a bázisnál. Az izraeli fél tagadja, hogy a repülőgépeit eltalálták volna.

Nagyon valószínű, hogy Tel Aviv fel fogja használni a „Iszlám Állam” és a Hajat Tahrir Al-Sham (Al-Kaida) terrorszervezetek elleni szíriai hadműveletet, hogy a damaszkuszi kormányt vádolhassa meg az 1974-es szétválasztási egyezmény megsértésével és a szíriai kormányerők elleni további agressziókat követhessen el. Habár, korlátozott számú légi támadásai nem fogják megváltoztatni a hadászati helyzetet a térségben és nem tudják megakadályozni a Szíriai Arab Hadsereget abban, hogy visszafoglalja saját hazája földjét a megszálló vahhabita militánsoktól.

Közben militánsok Daraa tartomány már megbékélt részein átadták a fegyverzetük további sorozatát, közöttük legalább 11 készlet amerikai TOW (BGM-71) rakétaindító berendezést, 17 darab TOW rakétakonténert, több tucatnyi bulgáriai (!) eredetű FAGOT (9M111) irányított páncéltörő rakétát, számos modernizált szovjet-tervezésű Maljutka páncéltörő rakétát, két Shilka önjáró légvédelmi tüzérkomplexumot, négy szovjet BMP-1 harcjárművet, hét darab közepes harckocsit, valamint más fegyverzeti eszközöket és hadfelszerelést.

Észak-Lattakiában, a Turkmén-hegységben vahhabita terroristák újabb támadást indítottak a Szíriai Arab Hadsereg védelmi állásai ellen az úgynevezett török felelősségi körzetben, az Idleb tartomány területén kijelölt deeszkalációs zónában.

A Szíriai Arab Hadsereg nem vesztett területet, azonban vahhabita militánsok szerint a szíriai kormányerők néhány katonája meghalt és megsebesült.

Idleb tartomány idegen megszállás alatt lévő része a Hajat Tahrir Al-Sham (Al-Kaida vezetésű) terrorista koalíció és más szélsőséges dzsihádista frakciók erőssége maradt. Ezek a csoportok várják a végzetüket a szíriai-iráni-orosz szövetség már zajló hadműveletében.

Július 9-én Bashar Al-Assad szíriai elnök megerősítette, hogy a „damaszkuszi kormány fel fogja szabadítani minden szíriai tartomány összes területét, nem számít kinek az uralma alatt állnak.”

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg, South Front

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑