Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Haditudósítás

2017. 02. 06.

A szíriai kormányerők keresztúthoz érkeztek Palmyra nyugati körzetében

2017. 02. 06.

A Szíriai Arab Hadsereg nagy támadása eredményre vezetett Palmyrától nyugatra, az ISIS terrorszervezet területeket.

Február hónap nagyszerűen kezdődött a Szíriai Arab Hadsereg és szövetségesei számára, amikor számos helyszínt szabadítottak fel az “Iszlám Állam” terrorentitás uralma alól a Palmyrától (Tadmurtól) nyugatra fekvő térségben.

Múlthét csütörtökön a Szíriai Arab Hadsereg 5. Hadteste, a “Tigris Alakulatok” Shahin Harccsoportjával és a Hezbollahval együttműködve megrohamozta a Dzsihar csomópontot nyugatra Palmyrától, súlyos összecsapásba keveredve az “Iszlám Állam” terrorszervezet fegyvereseivel a sivatagos térségben.

Néhány órával a támadás megindulása után, a Szíriai Arab Hadsereg és a libanoni Hezbollah alegységei elfoglaltak öt ellenőrző pontot és a Dzsihar csomópont teljes körzetét, egy hónap után először uralják egészen ezt a stratégiai körzetet 40 kilométerre nyugatra Palmyrától (Tadmurtól).

A Dzsihar csomópont elfoglalása után, a Szíriai Fegyveres Erők és a Hezbollah alegységei tovább nyomultak a Hajjan gázmezőig, ahonnan olyan jelentés érkezett, hogy a kormányerők betörtek a szénhidrogén lelőhelyre, miután lerohanták az “Iszlám Állam” terrorszervezet elsődleges védelmi vonalát.

A Szíriai Arab Hadsereg jelenlegi célkitűzése, hogy felszabadítsa a Palmyrától nyugatra lévő gázmezőket (Dzsihar, Al-Mahar, Dzsazal, Al-Shaer). Ennek a műveletnek a befejezése után fordulhat a figyelme a történelmi Palmyrára.

kelet homsz feb 2 2017

Válaszút előtt

A szíriai kormánycsapatok és az ISIS terrorszervezet közötti több hetes állóháború után, amelyet a T-4 Katonai Repülőtér körüli folytattak, a Szíriai Arab Hadsereg és a Hezbollah egységei döntő áttörést értek el a Palmyra történelmi városa irányába indított hadműveletben és felszabadították a stratégiai fekvésű Dzsihar csomópontot és körzetét.

Az még nem ismert, hogy az ISIS terrorszervezet meg fog-e próbálni egy ellentámadást indítani a terület visszaszerzésére, azonban ahogy felgyújtották a Hajjan gázműkomplexum utolsó lelőhelyét (amely közvetlenül keletre fekszik a Dzsihar csomóponttól) arra enged következtetni, hogy az ISIS terrorentitás erői egy nagy méretű visszavonulásba kezdtek a Dzsihar-Hajjan térségből.

Ha a kormányerők fenntartják az offenzív állapotot, pontosabban északi és nyugati irányba törnek előre, akkor kulcsfontossságú létesítményeket és terepszakaszokat szükséges elfoglalniuk (gáz kitermelő kutakat, magaslatokat, erődített vonalakat, elhagyott bázisokat stb.) a Dzsihar csomópont körül, ezzel nagyon jól ellehetetleníthetik az ISIS terrorszervezetnek az útkereszteződés elleni esetleges támadásait.

Mindazonáltal a Dzsihar csomópontban elért győzelem azt szemlélteti, hogy mostantól a hadműveleti kezdeményezések a palmyrai hadszíntéren ténylegesen a kormányerők kezébe kerültek annak ellenére, hogy az ISIS terroristák fanatikus ellenrohamok sorozatát indították az elmúlt két hétben, hogy megakadályozzák a kormánycsapatok Tadmur járás közigazgatási központjának visszavételére indított offenzíváját.

A hivatkozott oldalon elérhető néhány kép megmutatja, hogy az ISIS terroristák milyen harcmodort alkalmaztak a Dzsihar csomópont védelmére. Kiégett haditechnikai eszközök tucatjai (valószínűleg harccselekmények közben semmisültek meg), amelyeket ISIS terroristák használtak, bizonyíték erre. Megjegyezzük, hogy a keresztutak nagy veszélyt jelentenek a védekező erők számára. A nyílt útszakaszokon teljesen kivehetőek a rajtuk közeledő haditechnikai eszközök körvonalai és sokkal kiszámíthatóbb a haladási irányuk az ellenséges tűzvezetés számára. Ez különösen igaz, ha a támadó erők rendelkeznek irányított páncéltörő rakétaindító rendszerekkel és képzett tüzérségi kezelőszemélyzeteik vannak.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑