Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2016. 02. 13.

A szíriai kormányerők közelednek az Iszlám Állam fővárosához

2016. 02. 13.

A Szíriai Arab Hadsereg egységei benyomultak Al-Rakka tartományba. A cél az Al-Tabaqa légi támaszpont, visszavétele, ami kiinduló bázisa lehet az Iszlám Állam fővárosának számító Rakka elleni offenzívához.

Első alkalommal 2014 augusztusa óta a Szíriai Arab Hadsereg újra benyomult Al-Rakka tartományba Észak-Szíriában, miután sikeresen tört előre és végig harcolta az elmúlt néhány napot az “Iraki és Levaneti Iszlám Állam” (ISIS) nevű terrorszervezet ellen, végig az Al-Szalamijah és Rakka közötti országúton, amely keresztül visz Hama tartomány keleti részén.

A Szíriai Arab Hadsereg 4. Gépesített Hadosztály, 555. Dandára együttműködve a Liwa Szukkur Al-Szahra (Sivatagi Sólymok Dandára) különleges egységgel, a Nemzetvédelmi Erőkkel (NDF), a Foudzs Al-Dzsulan (Goláni Ezred) egységgel és a Szíriához hű palesztin ellenálló szervezettel, a Liwa Al-Kudsz (Jeruzsálemi Dandár) milíciával elfoglalták a Szalamijah-Rakka országút teljes Hama tartományi szakaszát, csak 35 kilométerre állva a stratégiai Al-Tabaqa Katonai Repülőtértől.

Az Al-Tabaqa Katonai Repülőtér 2014. augusztusi elfoglalása óta az ISIS terrorszervezet elsődleges bázisává és kiképző központjává változtatta a létesítményt Al-Rakka tartományban, Észak-Szíriában. Ellenben folyamatosan ki van téve az USA vezette koalíció és az Orosz Légierő bombázásainak (Védelme ezért meggyengült).

Miközben a hátralévő 35 kilométer a Szalamijah-Rakka országút mentén kétségtelenül véres harcokat fog hozni a Szíriai Fegyveres Erőknek, a kormánycsapatok megerősítették az Aleppo tartományba vezető elsődleges ellátási útvonaluk biztonságát.

A Khanasszer-Ithrija országút távolabbi környékének megtisztítása az ISIS terroristáktól lehetővé teszi, hogy a Szíriai Fegyveres Erők folytatni tudják a katonáik átcsoportosítását a Rakka-Hama vonalra anélkül, hogy félniük kellene az Aleppo tartományba vezető elsődleges ellátási útvonaluk ellenséges blokádjától.

Megjegyzés: A képen a Szíriai Arab Köztársasághoz hű palesztin Jeruzsálemi Dandár katonái láthatók. 

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑