Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 07. 10.

A szíriai kormányerők megközelítették Palmyrát

2015. 07. 10.

A Szíriai Arab Hadsereg hadászatilag fontos fekvésű települést foglalt vissza Palmyra közelében.

Miközben az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezet megtámadta a T-4 szivattyúállomás és a Tijasz Katonai Repülő Bázist övező katonai ellenőrző pontokat, a Szíriai Fegyveres Erők megindították a saját offenzívájukat Al-Bajrat település ellen Homsz tartomány keleti részén.

A Szíriai Arab Hadsereg 18. Páncélos Hadosztály 67. Dandára együttműködve a Sivatagi Sólymok Dandárral (Liwa Szukkur Al-Szahra) és a Nemzetvédelmi Erőkkel (NDF) megtámadták az ISIS védelmi állásait Al-Bajratban, likvidálva 19 fegyverest a megszálló vahabita szervezetből, mielőtt teljesen ellenőrzésük alá vonták a települést és a körzetét.

Al-Bajrat település nyugatra helyezkedik el Palmyra ősi városának közvetlen közelében; csak 7 kilométerre van a kulturális és történelmi emlékekkel teli várostól, jelenleg csak minimális lakossága maradt, mert a legtöbb lakos elmenekült amikor a fekete vahabita terrorszervezet megszállta Palmyrát 2015 május végén.

Al-Bajrat megtisztításán kívül a Szíriai Fegyveres Erők lecsaptak a terrorszervezet egy nagy létszámú kontingensére, amelyik a T-4 szivattyúállomás és a Tijasz Katonai Repülő Bázist védő két külső ellenőrző pontot támadta kedden reggel.

Szíriai Arab Hadsereg katonái pár km-re Palmyrától

A Szíriai Arab Hadsereg Tigris Alakulatai (különleges erők) Szuhail Al-Hasszan ezredes parancsnoksága alatt jelenleg Al-Dzsazal városában települnek és a Szíriai Fegyveres Erők többi egységével (főleg a 18. Hadosztály nehézfegyverzetű alegységeivel) készítik elő a visszatérést Palmyrába északi irányból.

A Szíriai Arab Hadsereg egységei  Palmyra “kapuitól”, nyugati irányból közelednek, miután biztosítottak több helyszínt; a Hadsereg rohamlövészei (“ranger” katonák) indultak harcba a 11. és 18. Páncélos Hadosztályok dandárai oldalán, a 18. Hadosztály a művelet fő ereje.

A legtöbb ISIS terrorista elhagyta város körüli harcállását a nyugati oldalon, és visszahúzódott a város belsejébe; azonban a visszavonulás sem lesz nekik egyszerű mert lassan minden oldalról be lesznek kerítve.

A Szíriai Légierő vadászbombázói és MI-24V/P harci helikopterei tűztámogatást biztosítanak az előrenyomuló szárazföldi egységeknek és fokozatosan tisztítják meg a térséget az ISIS dzsihadistáitól.

További részleteket osztunk meg a folyamatban lévő hadműveletről amint lehetséges.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑