Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2016. 08. 19.

A Szíriai Légierő válaszolt a kurdok támadásaira (videók)

2016. 08. 19.

A Szíriai Légierő a szakadár kurd “Aszajiszh” milíciát támadja, fokozódó összecsapások során. – közölte az almasdarnews.

A szíriai hatóságok felszólították a Al-Haszakah város arab és keresztény szír, asszír lakosait, hogy fogjanak fegyvert és szálljanak szembe a kurd szeparatistákkal, akik “áttelepítési terveket” fogadtak el.

Az észak és északkelet-szíriai kurdok megpróbálják létrehozni a saját autonóm államukat a török-szíriai határ mentén. A törekvést egyaránt határozottan ellenzik a szíriai és a török hatóságok.

A szakadár kurdok által kezdeményezett kirívó uszítás visszaütött rájuk. A kurd vezetésű, úgynevezett “Szíriai Demokratikus Erők”(SDF) ernyőszervezetében harcoló számos arab fegyveres állt át a kormány hű Szíriai Nemzetvédelmi Erők soraiba (NDF) a szakadár kurdok őshonos szíriai arab lakosság elleni mostani provokatív fellépését követően.

A szakadár kurdok támadják a szír civilekből szerveződött Nemzetvédelmi Erők állásait: 

Helyi aktivisták beszámolói szerint szíriai és kurd tisztségviselők (a Szíriai Arab Hadsereg és a Népi Védelmi Bizottságok képviselői) találkoztak ma délután és megegyeztek a tűzszünetben. Azonban a szakadár “Aszajiszh” milícia nem volt hajlandó elfogadni és alig néhány perccel a megállapodás aláírása után aknavető gránátokat lőtt ki a kormányerők ellenőrzése alatt álló kerületekre.

A válaszcsapás nem maradt el, a Szíriai Légierő bombázni kezdte a szakadást Aszajiszh állásait.

A szíriai kurdok többsége Törökországból menekültek leszármazottjai akik évtizedekig nem is rendelkeztek szíriai állampolgársággal.

A 2011-ben kitört szíriai háború következményeként Bashar Al-Assad elnök állampolgárságot, önkormányzati autonómiát és fegyvert adott a kurdoknak, hogy megtudják magukat védeni az iszalmista szervezetektől.

A kurdok több militáns szervezetet hoztak létre az YPG-t, A Szíriai Demokratikus Erőket, és az Aszajiszhet. Az elmúlt években a kurd milíciák több alkalommal pusztítottak el arabok asszírok és szírek lakta falvakat, hogy az eredeti lakosság ne térjen vissza szülőföldjére ezzel is elősegítve egy homogén egységes kurd terület létrehozását.

Ennek ellenére a kurdok által ellenőrzött szíriai területeken csak 30%-uk kurd nemzetiségű.

A Szíriai Arab Hadsereg előrenyomul Haszakah városban:

Orientalista.hu –  Zenobia

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑