Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2016. 11. 13.

A szíriai partokhoz ért az orosz repülőgép-hordozó hajó

2016. 11. 13.

Már a szíriai partok közelében tartózkodik az Admiral Kuznyecov repülőgép-hordozó hajó, amelyet Moszkva a Szíriában harcoló orosz erők támogatására vezényelt a térségbe – közölte szombaton Szergej Artamonov, a hadihajó parancsnoka.

A repülőgép-hordozó kötelékébe tartozó hajók megérkeztek a Földközi-tenger keleti részén számukra kijelölt térségbe. Jelenleg azon dolgoznak, hogy közösen végrehajtsák feladatukat. Az Admiral Kuznyecov fedélzetén lévő harci gépek “nap mint nap” gyakorló repüléseket végeznek – jelentette ki Szergej Artamonov a Rosszija 1 orosz állami televíziónak.

Oroszország és a nyugati hatalmak között az utóbbi időben tovább nőtt a feszültség azzal kapcsolatban, hogy miképp rendezzék a 2011 óta tartó szíriai válságot, amelyben a lázadók és a Bassár el-Aszad elnökhöz hű erők közötti harcok eddig több mint 300 ezer ember életét követelték.

Oroszország, amely valamivel több mint egy éve légicsapásokkal támogatja a Szíriai Arab Hadsereg hadműveleteit, október közepén jelentette be, hogy Szíria partjaihoz vezényli hadi flottájának egyetlen hadrendben lévő repülőgép-hordozóját és a kötelékéhez tartozó más hadihajókat, egyebek között a Nagy Péter atommeghajtású rakétahordozót, valamint a Szeveromorszk és a Kulakov altengernagy tengeralattjáró-elhárító hajókat.

az-admiral-kuznyecov-repulogep-hordozo

Hosszú utat tettek meg

Az orosz Északi Flotta szeveromorszki bázisú hajói Szu-33-as, MiG-29 KR és MiG29 KUBR típusú vadász repülőgépekkel, valamint Ka52K típusú harci helikopterekkel a fedélzetükön érkeztek a térségbe. Oroszország légi támaszponttal rendelkezik a szíriai Hmejmimben, ahonnan felszállva gépei több ezer bevetést hajtottak már végre a 2015. szeptember 30-án kezdődött orosz katonai beavatkozásban, emellett a szíriai Tartúszban flottakikötő is a rendelkezésére áll.

A Gazeta.ru orosz hírportál múlt héten a védelmi tárcától úgy értesült, hogy az Admiral Kuznyecovról felszálló gépek már a közeli napokban támadásokat hajthatnak végre Szíriában. A flottakötelék légi- és rakétacsapásainak fő célja annak megakadályozása lesz, hogy az ostromlott észak-iraki Aleppo város keleti negyedeibe “bandák” hatoljanak be.

“A csapások után egyszerűen el lehet majd felejteni, hogy az Aleppo keleti negyedeiben körülzárt terroristák támogatást kapjanak” – mondta a portálnak a név nélkül nyilatkozó illetékes, aki szerint a kormányellenes szíriai csoportok erőik átcsoportosítására használták fel az orosz és a szíriai haderő által meghirdetett humanitárius tűzszüneteket.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑