Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2018. 10. 15.

A szíriai SZ-300 rendszer semlegesítése késik: Izrael földre parancsolta F-35 flottáját

2018. 10. 15.

 

Október 11-én az Izraeli Fegyveres Erők bejelentették, hogy felfüggesztik az F-35I vadászgépeik repülését, miután szeptember 28-án lezuhant az USA Tengerészgyalogság egy F-35B repülőgépe Dél-Karolinában. Az Izraeli Légierő megerősítette, hogy az F-35B lezuhanását műszaki hiba okozta a hajtómű üzemanyag-vezetékében. Tehát az izraeliek úgy döntöttek, hogy további óvintézkedésként vezetnek be és vizsgálatokat végeznek el minden F-35I vadászgépen, mielőtt bevetik őket.

Korábban több izraeli szakértő és még magas rangú tisztségviselők azt állították, hogy az Izraeli Légierő hamarosan bevetheti F-35I vadászgépeit, hogy megsemmisítsék Szíria SZ-300 légvédelmi rendszerét, amelyeket nem rég kaptak meg a Szíriai Fegyveres Erők. Habár mostanára úgy tűnik, hogy ezek a tervek késedelmet fognak szenvedni.

Súlyos összecsapások törtek ki a “Szíriai Demokratikus Erők” (SDF) és az “Iszlám Állam” nevű terrorista entitás fegyveresei között Al-Shaafah, Al-Szuszah és Al-Baghuz Al-Fawkani településeken a Hadzsin körüli katlanban, Deir Ezzor tartomány idegen megszállás alatt lévő területein. Az SDF szerint az ISIS militánsai kihasználták a homokvihart, hogy végrehajtsanak egy támadássorozatot. Az USA támogatta fegyveres milíciák ezenkívül bejelentették, hogy az ISIS terrorszervezet 35 tagjával végeztek az elmúlt 24 órában.

Ehelyett az ISIS terrorszervezet propaganda felülete, az “Amaq” azt állította, hogy az ISIS megtámadta az SDF kilenc harcállását és végezett a kurd többségű milícia számos tagjával, valamint megsemmisítette három gépjárművüket.

Az USA vezette koalíció nyilatkozata szerint az iraki biztonsági erők semlegesítették az ISIS terrorszervezet egyik létfontosságú pénzügyi létesítményének hálózatát Bagdad és Erbil városokban október 7. és október 8. között.

A nyilatkozat szerint a biztonsági erők letartóztatták a pénzügyi hálózat tíz tagját, akiket a “Al-Rai” hálózatnak neveztek. A letartóztatott személyekről további részleteket nem közöltek.

“A letartóztatások súlyos csapást jelentettek az ISIS terrorszervezet képességeire nézve, amelyekkel polgári személyeket fenyegettek és terrorizáltak… Ez megmutatja, hogy akik segítik, támogatják, valamint pénzügyi és anyagi-technikai segítséget nyújtanak az ISIS terrorszervezetnek súlyos következményekkel fognak szembenézni.” – mondta Patrick B. Robertson vezérőrnagy, az úgynevezett USA vezette koalíció “Special Operation Joint Task Force” parancsnoka egy sajtóközleményben.

Az iraki kormány 2017-ben jelentette be az ISIS terrorszervezet legyőzését az ország területén. Habár az ISIS terrorszervezet több sejtje és az ISIS-hez tartozó hálózatok maradtak meg sok sivatagos körzetben és nagyobb városokban. Ezek a fegyveres sejtek még mindig számottevő biztonsági fenyegetést jelentenek az országnak.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg,  Forrás: SouthFront.org

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑