Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Szíria

2016. 12. 30.

A szíriai tűzszünet egyelőre kitart

2016. 12. 30.

Az egész Szíriára kiterjedő tűzszüneti megállapodás, melyet Oroszország és Törökország közösen hozott tető alá, egyelőre kitart, annak ellenére, hogy annak kezdetén több erőszakos incidens is történt, melyért a nyugatbarát milíciák a felelősek – jelenti az iráni PressTV.

Az úgynevezett Emberi Jogok Szíriai Megfigyelője londoni székhelyű csoport jelentése szerint összecsapások voltak péntek hajnalban Hama provinciában azután, hogy a „mérsékelt lázadók” megszegve a tűzszüneti megállapodást, elfoglaltak egy kormányzati állást.

A kormányzat természetesen nem hagyta válasz nélkül ezt a tettet: válaszul ők meg a „lázadók” Atshan és Skeik falvak közelében található állásait bombázták.

Az összecsapások két órával a tűzszüneti egyezmény életbe lépése után történtek, azonban a Jaish al-Nasr iszlamista milícia szóvivője azóta azt jelentette, hogy a Hama-i csatározások már befejeződtek.

A tűzszüneti egyezmény, melyet Törökország és Moszkva együttes erővel hozott tető alá, a két legbrutálisabb terrorszervezetre, az Iszlám Államra és a Fateh al-Sham-ra (korábbi al-Nuszra Front, az al-Kaida szíriai ága) nem vonatkozik.

A szíriai kormányzat részéről Walid al-Muallem külügyminiszter csütörtökön üdvözölte az egyezséget, mint egy valós lehetőséget, mely elvezethet a 2011. óta emberéletek tömegeit követelő szíriai krízis politikai rendezéséhez.

„[A politikai megoldás elfogadása] kötelessége minden militáris csoportnak, mely aláírta a tűzszünetet és kijelentette, hogy nincs köze sem az al-Nuszrához, sem a Daesh-hez.” – nyilatkozta egy, a szír állami televízió által készített interjú során.

Muallem ugyanakkor arról is beszélt, hogy a szír kormány Oroszországot tekinti a tűzszünet garanciájának, Törökországban viszont egyáltalán nem bízik.

„Hisszük, hogy  Oroszország garantálja a tűzszüneti egyezményt, mivel Oroszország a szövetségesünk a terrorizmus elleni harcban, azonban Törökországban nem bízunk.” – mondta.

Bizalmatlansága érthető, hiszen Törökország a szír kormány engedélye nélkül (sőt, annak felszólítása ellenére) katonákat vetett be Szíria területén, a kurd milíciák elleni harcra. Erdogan állama ezenkívül bizonyíthatóan átjárást biztosított az Iszlám Állam terroristái számára is, akik innen juttattak be fegyvereket, muníciót, élelmiszert és orvosi felszereléseket az általuk megszállt területekre.

Az iráni külügyminiszter, Mohammad Javad Zarif is jelezte, hogy kormánya támogatja a szíriai tűzszünetet, valamint továbbra is „Szíria oldalán áll” – ami alatt az is értendő, hogy Oroszországgal egyetértésben Irán sem támogatja Assad hatalomból való eltávolítását, hanem úgy tekint a szíriai elnökre, mint arra a személyre, aki garantálhatja, hogy Szíria egyszer még újra lehet békés, szekuláris, modern állam, ahogy az volt a 2011-ben a Nyugat által kirobbantott háború előtt is.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:




Back to Top ↑