Cadmus fordítás Cadmus
Haditechnika

2020. 06. 08.

A Szíriának szánt MIG-29-es vadászrepülőgépekről

2020. 06. 08.

A Szíriai Arab Hírügynökség (SANA) és a szíriai orosz nagykövetség is bejelentette, hogy a Szíriai Arab Légierő modernizált MIG-29 többfeladatú vadászrepülőgépek egy sorozatát vette át.

Szíria MIG-29 vadászgépek egy speciálisan átalakított változatát üzemelteti, amely az Orosz Légierőben használt MIG-29SM verzión alapul. Habár az átvett új sorozat a Szíriai Légierőnek szánt két MIG-29M repülőgép megrendelésből az egyik szerződés teljesítésének számít, amelyeket 2007-ben és 2011-ben írtak alá a felek.

Anélkül, hogy apró részletekbe bocsátkoznánk, a késedelmes szállításnak számos oka volt, közöttük nyugati szankciók, amelyek megakadályozták, hogy az Európai Unióban (főleg Franciaországban) működő vállalatok támogassák a programot, illetve alkatrészeket szállítsanak a Szíriai Légierőnek gyártott repülőgépekhez.

Habár 2014 márciusától, amikor az EU Oroszországot is a büntetőintézkedések hatálya alá vonta az Oroszországi Föderáció kidolgozta, hogyan váltsa fel a nyugati technikát orosz gyártású technikai eszközökkel és anyagokkal.

A Szíriai Légierőnek leszállított MIG-29 vadászgépek néhány hete érkeztek meg rendeltetési helyükre, azonban a bejelentése csak a múlt héten történt meg.

Az átadott repülőgépek pontos paraméterei nem ismertek, megfelelően a Szíriai Légierő és az orosz RSZK MIG vállalat közötti kapcsolatoknak.

Az új repülőgépek az orosz MIG-29M típus változatai, amelyeket a Szíriai Légierő követelményei szerint modernizáltak és alakítottak át.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑